- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Odobreno uzgajanje genetski modifikovane banane

CC0 / rawpixel.com / Banane
Banane - Sputnik Srbija, 1920, 17.02.2024
Pratite nas
Australija i Novi Zeland odobrili su genetski modifikovanu bananu otpornu na razornu gljivičnu bolest.
Modifikovana „Kavendiš“ banana, dizajnirana da se bori protiv širenja soja Fusarium gljivice poznatog kao TR4, licencirana je od strane Kancelarije regulatora genske tehnologije u Australiji.
Regulatori za hranu u Australiji i Novom Zelandu su naknadno odobrili genetski modifikovane banane kao sigurne i hranljive, uporedive sa konvencionalnim sortama. Odobrenje je važeće osim ako nadležni ministri Australije i Novog Zelanda ne zatraže reviziju u narednih 60 dana.
Prvobitno, Gros Mičel banana je dominirala zapadnim tržištima sve do pojave Fusarium soja TR1 1950-ih, što je dovelo do širokog usvajanja otporne banane Kavendiš. Sada, suočeni sa pretnjom soja TR4 koji može uticati na različite sorte banana, uključujući i Kavendiš, naučnici predvođeni Džejmsom Dejlom sa Tehnološkog univerziteta u Kvinslendu razvili su bananu KCAV-4 ubacivanjem gena iz divlje banane.
Opisujući odluku kao veoma važan korak ka izgradnji sigurnosne mreže za svetske Kavendiš banane, Dejl je naglasio globalni značaj nove, modifikovane banane.
Dok Australija trenutno ograničava TR4 putem karantinskih mera, planovi za masovnu kultivaciju ili prodaju banana KCAV-4 nisu uspostavljeni. Međutim, nacije koje se bore sa TR4 mogle bi razmotriti usvajanje ovog genetski modifikovanog rešenja. Dejlov tim ima za cilj da dodatno poveća otpornost banane na KCAV-4 koristeći uređivanje gena CRISPR, ciljajući na gljivičnu bolest crna sigatoka.
Značajno je da se genetski modifikovani usevi suočavaju sa mešovitim prihvatanjem širom sveta. U Australiji, samo četiri genetski modifikovana useva su imala prethodno odobrenje, uključujući šafraniku sa visokom oleinskom kiselinom i sojeve repice i pamuka otporne na herbicide.
Ovaj razvoj je u skladu sa širim trendom u Australiji i Novom Zelandu, gde genetski modifikovani usevi i potrošački proizvodi dobijaju regulatorno odobrenje, odražavajući praksu u Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropskoj uniji, navodi portal Nju sajentist.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala