- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukrajinski mediji: Kijev i Berlin potpisali sporazum o bezbednosnim garancijama /foto/

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Bundestaga u Berlinu
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Ukrajina i Nemačka potpisale su bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama, saopštilo je ukrajinsko izdanje „Evropska pravda“, pozivajući se na portparola ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Sergeja Nikiforova.
„Ukrajina i Nemačka su tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Berlinu potpisale bilateralni sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti kao nastavak deklaracije G7 o bezbednosnim garancijama Ukrajini“, navodi se u objavi izdanja.
Prema informacijama izdanja, detalji će biti objavljeni nakon brifinga Zelenskog i nemačkog kancelara Olafa Šolca.
Prethodno, krajem prošle godine, Ukrajina i Velika Britanija potpisale su sporazum o garancijama bezbednosti, a dokument će, kako je navedeno, važiti do stupanja Ukrajine u NATO.
Na prošlogodišnjem samitu NATO-a u Viljnusu zemlje „Velike sedmorke“ su objavile deklaraciju o podršci Ukrajini, ali obaveze u sferi bezbednosti koje se u njoj spominju ne predviđaju konkretne rokove realizacije, kao i prethodna obećanja o članstvu Ukrajine u NATO-u.
Kijev se nada da će „garancije bezbednosti“ početi da funkcionišu do samita NATO-a u Vašingtonu 2024. godine. One bi mogle da budu formirane kao bilateralni sporazumi s Francuskom, Nemačkom, SAD i nizom drugih zemalja o dugoročnom finansiranju, vojnim isporukama i obuci vojnika.
Pogledajte i:
Zastave SAD i Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
SVET
Amerika priprema plan garancija bezbednosti za Ukrajinu: Predviđene četiri faze
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala