- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika priprema plan garancija bezbednosti za Ukrajinu: Predviđene četiri faze

© Sputnik / Pavel Lisicыn / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Ukrajine
Zastave SAD i Ukrajine  - Sputnik Srbija, 1920, 27.01.2024
Pratite nas
Novi plan garancija bezbednosti za Ukrajinu, koji pripremaju Sjedinjene Američke Države, predviđa četiri faze, piše „Vašington post“.

„Dokument, prema rečima američkih zvaničnika koji su u toku sa tim planovima, sastavljen je uzimajući u obzir četiri faze: borbu, izgradnju, obnovu i reforme“, navodi se u materijalu.

Pretpostavlja se da će Vašington garantovati podršku kratkoročnim vojnim operacijama, kao i da će u budućnosti uvećati ukrajinske oružane snage kako bi mogle da se suprotstave ruskoj vojsci.
U dokumentu će se nalaziti konkretna obećanja i programi zaštite, obnove i širenja industrijske i izvozne baze Ukrajine, kao i pomoć državi u sprovođenju političkih reformi neophodnih za potpunu integraciju u zapadne institucije.
Faza „izgradnje“ strategije će se usredsrediti na obaveze za formiranje budućih snaga za bezbednost Ukrajine na kopnu, moru i u vazduhu. Osim toga, plan uključuje i dodatna sredstva protivvazduhoplovne odbrane kako bi se stvorili zaštitni „baloni“ oko ukrajinskih gradova izvan Kijeva i Odese.
Američka administracija planira da na proleće objavi projekat garancija bezbednosti na deset godina, uz uslov da Kongres odobri zahtev američkog predsednika Džozefa Bajdena o dodatnim finansijskim sredstvima u iznosu od 61 milijarde dolara za Ukrajinu, piše američki list.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u julu prošle godine izjavio da je davanje bilo kakvih garancija bezbednosti Ukrajini pogrešno i veoma opasno. Prema njegovim rečima, to ima veoma negativne posledice. On je na taj način komentarisao planove lidera zemalja „Velike sedmorke“(G7) da objave dugoročne obaveze za osiguranje bezbednosti Ukrajine tokom NATO samita u Viljnusu.
Pogledajte i:
Zastave Velike Britanije i NATO-a na zgradi britanske ambasade u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2024
RUSIJA
Kijev i London potpisali sporazum o garancijama bezbednosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala