- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Udar na Mandića zbog zastave koju štiti zakon Crne Gore

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Skupštine CG Andrija Mandić
Predsednik Skupštine CG Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Podizanje krivične prijave dela opozicionih poslanika protiv predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića zbog isticanja trobojke pravno je besmisleno i reč je klasičnoj političkoj predstavi, kaže za Sputnjik Žana Praščević Milačić, savetnik za pravna pitanja Andrije Mandića.
Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD), Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Demokratska unija Albanaca (DUA) podneli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsednika Skupštine Crne Gore i lidera Nove srpske Demokratije Andrije Mandića.
Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić izjavio je da je prijava podneta zbog sumnje da je Mandić počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.
„Mandić je suprotno zakonu u svom kabinetu istakao zastavu strane države, koja je uređena Zakonom o upotrebi zastave, grba i himne države Srbije, a zvanice nisu bili predstavnici države Srbije, i time unizio Skupštinu“, rekao je Nikolić.
Poslanik DPS-a je kazao da je Mandić isticanjem zastave koja je zastava jednog naroda izvršio diskriminaciju.

Pravna besmislica – trobojka zaštićena zakonom

Iako je takozvana trobojka zbog koje je podignuta prijava istorijska zastava Crne Gore i kao takva zaštićena zakonom, opozicioni poslanici sumnjaju da je Mandić počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja, dodaje Žana Praščević Milačić.

„Ova krivična prijava je, da se žargonski izrazim – pravno besmislena iz nekoliko razloga. Pre svega, jer ne postoje elementi nijednog krivičnog dela, a kamoli dela zloupotrebe službenog položaja, koje postoji onda kad službeno lice protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračivanjem granica svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje dužnosti pribavi sebi ili drugom korist, ili drugom nanese štetu ili teže povredi prava drugog. Naime, pričamo o zastavi koja postoji u kabinetu predsednika Skupštine a to je zastava koja je zaštićena konkretno Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i to je zakon koji je na snazi“.

U članu 28 tog Zakona navedeno je da državni i vojni simboli Knjaževine Crne Gore, Kraljevine Crne Gore, Narodne Republike Crne Gore, Socijalističke Republike Crne Gore i Republike Crne Gore koji su utvrđeni Zakonom o grbu i zastavi iz 1993. godine, uživaju zaštitu kao državni simboli.

Na teret tužiocima krivično delo lažno prijavljivanje

A u tom zakonu je opisan izgled zastave koja se nalazi u Mandićevom kabinetu, tako da je jasno da je krivična prijava politički motivisana radi sticanja političkih poena i pokušaju nanošenja štete predsedniku Skupštine, ističe Vanja Praščević Milačić.
„Pravno, to će ceniti nadležno državno tužilaštvo, ali je jasno da ne postoje elementi ne ovog, nego bilo kog krivičnog dela. Međutim, Krivični zakonik podrazumeva i neka krivična dela koja postoje kako bi se zaštitili pojedinci od neosnovanog prijavljivanja. Pa tako u Krivičnom zakoniku, u članu 388 postoji i krivično delo lažno prijavljivanje koje postoji onda kad neko prijavi neko lice da je učinilo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, a zna da to lice nije učinilac tog dela za koje je u osnovnom obliku zaprećena kazna zatvora od tri meseca do tri godine“.
Mandićev pravni tim očekuje da će nadležno državno tužilaštvo kad oceni osnovanost krivične prijave protiv Mandića, oceniti i da li postoje elementi nekog drugog krivičnog dela i da će postupiti po zakonu i pokrenu postupak.
„Mi, naravno očekujemo da će oni sami proceniti da u podnesenoj krivičnoj prijavi postoje elementi krivičnog dela lažnog prijavljivanja i da će pokrenuti postupak u tom pravcu. Ukoliko to ne učine mi ćemo kao pravni tim razmotriti koji su naši eventualni budući pravni koraci, o čemu ćemo, naravno, obavestiti javnost“, zaključila je Žana Praščević Milačić.
Pogledajte i:
Trobojka u Pljevljima - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
REGION
Sretenjska akademija u Pljevljima izazvala buru u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala