- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sretenjska akademija u Pljevljima izazvala buru u Crnoj Gori

© Foto : Veselin DragašTrobojka u Pljevljima
Trobojka u Pljevljima - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
Pratite nas
U pljevaljskom Centru za kulturu održana je Sretenjska akademija povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava. Tim povodom oglasilo se Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava koje je indirektno saopštilo da praznike drugih država ne mogu organizovati opštine, a reagovali su i predstavnici političkih partija.
Svečanost je održana sinoć, a predsednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš je govoreći o Prvom srpskom ustanku i Sretenjskom ustavu, poručio da je praznik Sretenje značajan za sve Srbe bez obzira gde oni živeli.
U dugom obraćanju Vraneš je podsetio na istorijske činjenice i istakao da „bratska Republika Srbija“ Sretenje obeležava kao Dan državnosti.

„U čast tog dana i mi smo se ovde večeras okupili da kažemo i pokažemo da je ovaj praznik zajednički praznik, a himna Bože pravde zajednička himna svih Srba ma gde živeli. Ništa manje od bilo kojih u Republici Srbiji, sutra je praznik i pljevaljskih Srba. Nas koje od naše etničke matice deli prevoj koji se zove Jabuka. Tu jabuku su vekovima oni koji nam ne misle dobro svim silama pokušavali da pretvore u jabuku razdora“, rekao je Vraneš, čije obraćanje je integralno objavio crnogorski portal Svitanje.

Tako je, kazao je, bilo do pre četiri godine, ali je uprkos svemu, kroz sve vreme, ta jabuka bila, ostala i biće jabuka bratske sloge i ljubavi, jabuka koja spaja i poziva na jedinstvo.
„Srbi su ustajali i borili se za slobodu protiv svih zavojevača od Zapadnog i Istočnog rimskog carstva do kasnijih zapadnih i istočnih imperija, a samo protiv Otomanske imperije bezbroj puta. Srpski ustanci za slobodu su i sve pobede Nemanjića, bitka na Bileći, Kosovska bitka, bezbrojni ustanci Srba sa sve tri Morave, s obe strane Dunava, Drugi Kosovski boj, silne hercegovačke bune, ravna gora Romanija, bune dalmatinskih Srba predvođenih uskocima i krvava Vojna krajina. Sve su to srpske borbe za slobodu, srpski ustanci koje treba da pomenemo kako bi veličina Prvog srpskog ustanka dobila istinsku punoću i značaj“, naveo je Vraneš.

Ministarstvo: Opštine smeju da slave samo praznike svoje države

Održavanje Sretenjske akademije u Centru za kulturu Opštine Pljevlja uznemirilo je deo crnogorske javnosti, a eksperti tvrde da Srbi u Crnoj Gori ne bi smeli da slave praznik druge države, što ne važi za Albance, koji svake godine u toj državi obeležavaju „Dan albanske zastave“.
Za razliku od Sretenja koje je državni praznik Srbije, „Dan albanske zastave“ je i praznik albanske nacionalne manjine u Crnoj Gori, o čemu je odluku doneo Nacionalni savet Albanaca, pojašnjavaju Vijesti.
Iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Vijestima je, kažu, indirektno saopštilo da praznike drugih države ne mogu organizovati opštine. Međutim, taj resor, dodaju, na čijem je čelu Fatmir Đeka, nije precizirao da li lokalne uprave smeju da organizuju proslave tih praznika ako ih slave manjinski narodi i zajednice.
Objašnjeno je da, shodno članu 8, stav 1 Zakona o manjinskim pravima i slobodama, manjinski narodi i druge manjinske nacionalne zajednice i njihovi pripadnici imaju pravo izražavanja, čuvanja, razvijanja, prenošenja i javnog ispoljavanja nacionalnog, etničkog, kulturnog, verskog i jezičkog identiteta, kao dela njihove tradicije.
„Organizaciju proslava povodom dana praznika u drugim državama mogu organizovati predstavnici stranih predstavništva sa sedištem u Crnoj Gori, organizacije ili društva koja obavljaju svoju međunarodnu delatnost u okviru postojećih zakonskih okvira“, piše u odgovoru iz resora za manjine.

DPS zahtevao smenu predsednika Opštine Pljevlja

Najava sinoćne Sretenjske akademije u Centru za kulturu u Pljevljima izazvala je i reagovanja stranaka, a tim povodom su se juče oglasili iz Pokreta Evropa sad i Demokrata koje su glavni koalicioni partneri saveza „Za budućnost Pljevalja“(Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija). Oglasio se i opozicioni DPS koji je zahtevao smenu predsednika Opštine Pljevlja.
Poručili su da Opština Pljevlja nema nadležnosti da slavi praznike drugih država, pa ni „bratske, komšijske i drage Srbije“.
Iz pljevaljskog PES-a su upozorili da odluka predsednika Opštine Daria Vraneša da organizuje proslavu praznika druge države preti da izazove ozbiljnu krizu lokalne vlasti. Oni su naveli da očekuju od Vraneša da poštuje taj princip i zakonsku obavezu. Uz upozorenje Vranešu da mu ovo nije prvi put, naveli su da njegova samovolja u „velikoj meri odudara i od onoga što njegova politička partija radi na državnom nivou, čime pokazuje da ne poštuje ni politiku subjekta koji trenutno predstavlja“.
„Stoga, ukoliko se nastavi s ovim pojedinačnim izletanjima, logično je da sve posledice za političku krizu u Pljevljima preuzme upravo onaj ko misli da može vladati sam, bez saradnje s ostalim koalicionim partnerima“, upozorili su iz PES-a.
Iz pljevaljskog odbora Demokrata saopštili su da nisu bili konsultovani o organizaciji Sretenjske akademije, odnosno obeležavanja 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 od proglašenja Sretenjskog ustava.
Podsetili su da su Pljevlja „multinacionalna i multikulturalna sredina principijelno“, poručujući da obeležavanje datuma iz istorije i kulturnog nasleđa svih naroda koji žive u opštini mora biti isključivo uz poštovanje Ustava, poštovanja srazmernosti i izbalansiranosti u trošenju javnog novca u delu kulturnih događaja.
Predsednik Opštine Pljevalja Dario Vraneš saopštio je da ne razume zbog čega nekog iritira akademija povodom, kako je naveo, svenarodnog ustanka naših predaka.
On je za portal RTCG sinoć rekao da mnogi narodi neguju tradicije, poštuju pretke koji su ih oslobađali od raznih okupatora.
„Ne razumem shvatanje kolega iz PES-a zašto ih iritira akademija povodom jednog svenarodnog ustanka naših predaka. Kao da osuđujete akademiju zbog dana pobede nad fašizmom“, kazao je Vraneš.
Kao da nekom u Crnoj Gori i sada smeta sve što je srpsko, rekao je Vraneš i dodao:
„Ako im ne smeta proslava dana veštica, raznorazne nove godine, ne znam u čemu je problem kada srpski narod koji je u Pljevljima u velikoj većini slave svoje pretke“.
Predsednik Skupštine CG Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
REGION
Protiv Andrije Mandića podneta krivična prijava zbog isticanja srpske zastave
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala