- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Udar na Federera u centru Ciriha – protest zbog pohlepe legendarnog Švajcarca

© AP Photo / Vianney Le CaerRodžer Federer
Rodžer Federer - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Rodžer Federer, švajcarski teniser, našao se na udaru zbog brenda „On“ koji je delom u njegovom vlaništvu. Razlog pobune i kritike na račun teniske legende su previsoke cene u odnosu na potrošnju prilikom proizvodnje koja se odvija u Vijetnamu.
Francuski list „Le Mond“ oštro je osudio Rodžera Federera i optužio ga za pohlepu pozivajući se na članak portala „K-Tip“ koji se bavio cenom proizvoda brenda „On“.
Problem leži u tome što se patike „Klaudtilt Loeve“ u onlajn prodavnici mogu nabaviti za 470 evra, a proizvodna cena im je oko 22 evra.
„Njihovi postupci su u suprotnosti sa moralnim stavovima kompanije koja u svojim izjava ističe plemenite vrednosti, ljudska prava i društveni uticaj. Međutim, krojačice u Vijetnamu ne osećaju ništa od toga. Šta je sa činjenicom da se u medijima pojavljuju skromno, kada je njihovo rukovodstvo samo 2021. godine dobilo nagrade od skoro 18 miliona evra po osobi“, navodi sa na istu temu u švajcarskom dnevniku „NZZ“.
Bura se dodatno podigla posle protesta organizacije „Kampaks“ čiji su aktivisti u centru Ciriha priredili malo je reći jeziv performans.
Jedan od aktivista nosio je masku Federera dok je sedeo za šivećom mašiom, dok je druga aktivistkinja prosipala crvenu boju koja asocira na krv.
„Prema informacijama brenda „ON“ radnici u toj kompaniji zarađuju maksimum 260 franaka mesečno, a sve pod ekstremnim pritiskom da urade traženo i uz nebrojene sate prekovremenog rada. Bez obzira na sve, u Aziji je 'fer' osnovna plata postavljena na 450 franaka mesečno, što je daleko iznad toga! Potpišite našu peticiju i zahtevajte fer i transparente plate za zaposlene u tom lancu proizvodnje“, zatražili su aktivisti.
U opremi brenda „On“ trenutno igraju Iga Švjontek, prva teniserka sveta, kao i Ben Šelton, mladi američki teniser.
Danil Medvedev Janik Siner finale Australijan opena - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
SPORT
Medvedev nastavlja sa odustajanjem – pali se alarm
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala