- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski novinar: Ne budite slepi – sukob u Ukrajini počeo je pre 10 godina

© Sputnik / Gennadiй Dubovoй / Uđi u bazu fotografijaPripadnik ustanika DNR prve čete pešadijskog bataljona 9. puka vojske DNR na prvoj liniji borbe protiv ukrajinskih oružanih snaga u selu Širokino
Pripadnik ustanika DNR prve čete pešadijskog bataljona 9. puka vojske DNR na prvoj liniji borbe protiv ukrajinskih oružanih snaga u selu Širokino - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Pratite nas
Borbe u Ukrajini počele su pre deset godina, ali će evroatlantski političari sada do iznemoglosti govoriti o drugoj godišnjici „ruske agresije“, kaže bugarski novinar Petr Volgin.

„Verovatno ste već primetili, ili ćete narednih dana sigurno primetiti, kako zvanični evroatlantski analitičari, a još više političari, viču kako se navršava dve godine od 'ruske agresije, rata“ i tako dalje. To će ponavljati do iznemoglosti“, napomenuo je Volgin.

On je podsetio da su borbe zapravo počele nakon državnog udara 2014. godine, kada je istočni deo Ukrajine ustao protiv nove vlasti u zemlji.
„To su potpune gluposti, tu se ne radi o dve godine od početka rata. Sve je jednostavno: rat koji se sada vodi u Ukrajini, aktivna borbena dejstva počela su još pre 10 godina, odmah nakon državnog udara koji se dogodio u Ukrajini. Smena predsednika Janukoviča i njegove vlade je bila čist državni udar. A šta je bilo posle toga ?Ljudi koji su preuzeli vlast u Kijevu odlučili su da uvedu apsolutnu vlast u celoj Ukrajini, uključujući i njen istočni deo gde se govori ruski, jer su u zapadnoj Ukrajini snage koje su izvele državni udar, proameričke snage imale veću podršku. Ali u istočnim delovima Ukrajine to nije bio slučaj“, objasnio je Volgin.
Kako je dodao, tamošnje stanovništvo se sasvim prirodno pobunilo protiv onoga što se dešavalo, jer nije htelo da živi pod jarmom kijevskog režima.
„Kijev je tamo poslao trupe u pokušaju da uguši otpor. Sukob između ustanika u Istočnoj Ukrajini, u Donjecku, Lugansku – i kijevskog režima trajao je prilično dugo. Na kraju je zamrznut kao rezultat Minskih sporazuma, ali je nastavio da tinja tako da se rat nastavio. A ono što se dogodilo u februaru 2022. bilo je još jedna eskalacija sukoba. To treba da znate da ne biste živeli kao slepci i mislili da borbe traju tek dve godine. To nije tačno“, zaključio je on.
Pogledajte još:
Ukrainskiй soldat strelяet iz RPG po rossiйskim poziciяm v Doneckoй oblasti. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Pentagon: Avdejevka je vesnik novih poraza ukrajinske vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala