- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski stručnjak: Sukob u Ukrajini najjače pogodio Evropu

© AR/Michael SohnProtesti u Nemačkoj
Protesti u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2024
Pratite nas
Sukob u Ukrajini najjače je pogodio Evropu i kontinent će sam morati da se nosi sa posledicama krize jer je Amerika zauzeta drugim stvarima, smatra bugarski ekonomista Kuzman Ilijev.

„To se vidi po žestokim protestima koji potresaju prestonice u Staroj Evropi. Poljoprivrednici su izašli na protest i odmah su se pojavili analitičari koji su rekli: 'Oni plaču zbog ukidanja subvencija'. Ispade kao da su sebični“, rekao je on.

Međutim, kako je dodao, oni su zaboravili da ti poljoprivrednici hrane Evropu.
„Oni čine Evropu stabilnijim mestom, jer danas više ne govorimo o energetskoj diversifikaciji, o mogućnosti uvoza i izvoza. Globalna trgovina je pretrpela veliki udarac zbog politike“, ocenio je Ilijev.
On je podsetio zašto poljoprivrednici protestuju: države hoće da ukinu subvencije i poreske olakšice za njih, a u isto vreme izdvajaju za Ukrajinu 50 milijardi dolara.
„Evropa će plaćati cenu za Ukrajinu, to je jasno. SAD su već zauzete Bliskim istokom, pomažu Izraelu. Takođe se suočavaju sa ozbiljnim izazovima zbog jačanja Kine i napetosti u Južnom kineskom moru. Prema tome, Evropa će morati da preuzme brige na sebe i plati ogroman ceh. Dodajte na to i Evropski zeleni dogovor koji jednostavno uništava evropskog proizvođača. Uništavaju poljoprivrednike širom Evrope i postavljaju neke sumanute kriterijume“, rekao je Ilijev.
Pogledajte još:
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
REGION
Bugarski novinar: Evropa sama odustala od energenata Rusije, sad se suočava sa onim što je zakuvala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala