- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski novinar: Evropa sama odustala od energenata Rusije, sad se suočava sa onim što je zakuvala

© AP Photo / Valentina PetrovaBugarska zastava, Sofija
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Evropa je sama odustala od ruskih energenata i ogromnog tržišta te zemlje i sada se suočava sa posledicama, ocenio je bugarski novinar Vasil Vasilev.
Industrijski gigant kao što je Nemačka je u recesiji i zbog krize prebacuje svoje kompanije u druge zemlje, dodao je on u izjavi za TV „Evropkom“.

„Rat je opustošio evropska skladišta sa municijom i doveo do prevelikih troškova budžeta u Briselu. Evropske ekonomije su se već našle u kritičkoj poziciji. Zbog režima sankcija oni su sami sebe lišili jeftinih i dostupnih energenata i sirovina iz Rusije, ali i platežno sposobnog ruskog tržišta. Ko se imalo razume u ekonomiju shvata da takvi potresi vode ka neizbežnim krizama. U Evropi rast BDP iznosi samo jedan odsto, a u Nemačkoj je ispod nule“, rekao je novinar.

Američka agencija Blumberg nedavno je objavila da su se temelji industrijskog sistema Nemačke urušili kao domine i da su njeni dani kao industrijske super sile odbrojani, ističe Vasilev i dodaje da i evropski mediji, poput britanskog „Telegrafa“, pišu o ekonomskom padu u Evropi.
„Prognoze ne ukazuju da će stanje prestati da se pogoršava. Protesti poljoprivrednika samo su početak talasa nezadovoljstva koji se mogu očekivati u narednim mesecima…“, naveo je on i dodao da će Evropa morati da se suoči sa onim što je sama zakuvala.
Pogledajte i:
Embed za Svet sa Sputnjikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala