- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Borbeno vozilo za podršku tenkovima terminator u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage uništile ukrajinski S-300 i „bukovelj“

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 721. Retke vrste ukrajinskih dronova i nova oprema za njih dospela je u ruke ruskih vojnika na zaporoškom pravcu. Tokom noći uništeno devet dronova iznad Belgorodske i Voronješke oblasti i iznad Crnog mora. Lovac Su-34 uništio je ljudstvo, položaje i tehniku ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
19:50 14.02.2024
Američki senator iz Republikanske partije Lindzi Grem, koji je dugo podržavao dodelu pomoći Kijevu i drži se antiruskog stava, pod uticajem bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, promenio je stav i glasao protiv izdvajanja paketa pomoći Ukrajini od 60 milijardi dolara, objavio je Vašington post.
List navodi, pozivajući se na izvore, da se Gremova retorika u vezi sa pomoći Ukrajini promenila posle sastanka sa Trampom na Floridi sredinom januara.
Prema pisanju lista, Gremove promene ponašanja dovele su do glasina da bi mogao da traži mesto u Trampovoj administraciji ako bude ponovo izabran. Druge glasine povezuju ih sa raspoloženjem u Republikanskoj stranci o Ukrajini.
16:04 14.02.2024
Oružane snage Ukrajine napale su dronovima Energodar, tri eksplozije su odjeknule u centru grada, saopštila je gradska administracija.
Nema informacija o poginulima i povređenima.
U Energodaru se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana.
14:26 14.02.2024
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije
Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu krasnolimanskog pravca, odbijajući dva napada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 312 vojnika;
Ruske snage uništile su više od 15 hiljada ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih vozila od početka specijalne vojne operacije;
Na donjeckom pravcu tokom proteklog dana ruske snage zauzele su povoljnije položaje. Uništena su dva ukrajinska mesta za upravljanje dronovima i četiri skladišta. Takođe je odbijeno šest napada ukrajinske vojske. Protivnik je izgubio do 360 vojnika;
Na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 130 vojnika i jedan tenk;
Na južnodonjeckom pravcu ruske snage poboljšale su taktičke položaje. U protekla 24 časa poginulo je i ranjeno do 160 ukrajinskih vojnika;
Ruske snage uništile su lanser ukrajinskog raketnog sistema S-300 i stanicu za radio-elektronsko ratovanje „bukovelj AD“;
PVO sistemi ruskih snaga su kod Rabotina u Zaporoškoj oblasti oborili ukrajinski helikopter Mi-24;
Ruski PVO sistemi presreli su sedam raketa „hajmars“ i „oljha“ i uništili 98 ukrajinskih dronova.
13:25 14.02.2024
Težnja Vašingtona da breme rashoda na podršku Ukrajini prebaci na evropske zemlje, posebno na Nemačku, u poslednje vreme je postala još izraženija, izjavila je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Zaharova je na redovnom brifingu za medije podsetila da je naredni sastanak kontakt-grupe za odbranu Ukrajine zakazan za petak u Briselu. Na dnevnom redu je isporuka sistema PVO, municije i drugog naoružanja potrebnog Oružanim snagama Ukrajine Kijevu.
„Čak ni same Sjedinjene Američke Države ne mogu da shvate šta dalje da rade sa kijevskim režimom. U poslednje vreme sve je očiglednija njihova težnja da nepodnošljivo breme rashoda na (Vladimira) Zelenskog prebace na Evropu, pre svega na Nemačku, koja je bukvalno postala lider u tom pitanju“, ocenila je Zaharova.
Ona je dodala da je nemački kancelar Olaf Šolc 9. februara posetio Vašington kako bi dobio „odgovarajuće instrukcije“.
13:10 14.02.2024
Oružane snage Ukrajine se spremaju za gubitak glavne linije snabdevanja kod Avdejevke, izjavio je predsedavajući ukrajinske operativno-strateške grupe „Taurija“ Dmitrij Lihovoj za televiziju „Rada“.
„Tamo je situacija napeta i dinamična. U slučaju da se preseče glavna logistička arterija, naša komanda je obezbedila alternativne puteve snabdevanja“, rekao je on.
Lihovoj je dodao da se već nekoliko dana u Avdejevki vode ulične borbe i da Oružane snage Ukrajine pokušavaju da zadrže grad.
12:38 14.02.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine.
12:03 14.02.2024
11:07 14.02.2024
Rusko-ukrajinski pregovori - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
RUSIJA
Lavrov: Za sada se ne vide opcije za rešavanje ukrajinskog pitanja
10:24 14.02.2024
Samo 100 od 500 evropskih kompanija, odnosno 20 odsto, zvanično je otišlo sa ruskog tržišta, izjavio je potpredsednik ruske vlade Denis Manturov.
09:01 14.02.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
07:38 14.02.2024
Tulske gardijske jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije na soledarko-artjomovskom pravcu ne dozvoljavaju Oružanim snagama Ukrajine da izvrše rotaciju snaga kod sela Vesjolo u DNR, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Ministarstvo je dodalo da ruske jedinice drže linije na prilazima selu južno od grada Severska.
07:31 14.02.2024
Američki Stejt department namerava da u martu pošalje ekspertsku grupu u Kijev koja bi pomogla ukrajinskim vlastima u nadgledanju razvoja vojno-industrijskog kompleksa, izjavila je pomoćnica državnog sekretara za političko-vojna pitanja Džesika Luis.
Ona je dodala da Vašington blisko sarađuje sa Kijevom po pitanju uspostavljanja odgovarajućeg nadzora nad oružjem koje se predaje Ukrajini, kao i da je to jedan od ključnih aspekata američko-ukrajinske saradnje u oblasti bezbednosti.
07:26 14.02.2024
U Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga, odjeknule su eksplozije, piše portal „Strana“.
07:25 14.02.2024
Kancelar estonskog Ministarstva odbrane Kusti Salm izjavio je da će, ukoliko se odmah zaključe ugovori, biti potrebno 12 do 18 meseci da se granate „natovskog“ kalibra 155 mm isporuče iz Evrope u Ukrajinu.
07:25 14.02.2024
Sistemi PVO uništili su tokom noći devet ukrajinskih dronova: dva iznad Belgorodske oblasti, jedan iznad Voronješke oblasti i šest iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
07:21 14.02.2024
Lovac Su-34 uništio je ljudstvo, položaje i tehniku ukrajinskih snaga na kupjanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala