- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Počinje prodaja ulaznica za FEST: Na programu 108 filmova iz šezdesetak zemalja

© Foto : Sputnjiku ustupio CEBEF/FESTFEST
FEST - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Prodaja ulaznica za 52. Međunarodni filmski festival - FEST počinje danas, a publika će od 23. februara do 3. marta imati priliku da pogleda 108 ostvarenja iz šezdesetak zemalja.
Ovogodišnji FEST donosi nove filmove Aleksandra Pejna, Akija Kaurismakija, Sofije Kopole, Romana Polanskog, Vudija Alena, Fernanda Truebe, ali i Majkla Vinterbotoma, Aleksa de la Iglesije i nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića.
Biće prikazani i filmovi čiju režiju potpisuju Dejan Vlaisavljević NIKT, Juri Bikov, Raša Bukvić, Emilija Gašić, Siniša Cvetić i mnogi drugi.
Među filmovima koje organizatori FEST-a preporučuju su pretendenti za Oskara „Bartonova akademija” Aleksandra Pejna, „Zona interesa” Džonatana Glejzera, „Anatomija pada” Žistin Trije sa Sandrom Hiler – dobitnik „Zlatne palme“ na festivalu uKanu i „Zlatnog globusa“za najbolji scenario, „Dečak i čaplja” Hajaa Mijazakija koji je dobio „Zlatni globus“ za najbolji animirani film, zatim „Četiri ćerke” rediteljke Kaouter Ben Hanij nominovan za Oskara za najbolji dokumentarni film.
Na programu će biti i „Gospodar” Jurija Bikova, dokumentarac „Uspon i pad Džona Galijana” sa Penelope Kruz, Naomi Kembel i Kejt Mos, te „Zelena granica” Agneške Holand (Nagrada žirija na festival u Veneciji), „Ja kapetan” Matea Garonea – nominovan za Oskara za najbolji strani film, „Eskort” Lukasa Nole, „Dok ne istekne vreme” Liliane Kavani i drugi.
Od glumaca iz regiona gledaćemo nova ostvarenja Radka Poliča i Žarka Lauševića, Nebojše Dugalića, Mojce Funkl, Franke Mandić, Jura Henigmana, Tihane Lazović, Slavka Sobina, Jasne Đuričić, Nikole Đurička, Leona Lučeva, Slobode Mićalović, Ivana Bosiljčića, Tamare Krcunović, Gorana Bogdana, Filipa Đurića, Mire Banjac i mnogih drugih.
Posle 20 godina na FEST-u će ponovo biti prikazan film „Sanjari” Bernarda Bertočučija - sada restauriran u 4K rezoluciji koji će biti u selekciji FEST klasik.
FEST je ostao veran raznolikosti žanrova te će na programu biti i drama, triler, dokumentarci, kratki filmovi, akcioni, biografski, horor, romantična komedija, ratna drama, istorijski i animirani film.
Projekcije će biti na šest lokacija: MTS dvorana, Dom omladine, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenska kinoteka i bioskopi Sinpleks Ušće i Sinepleks Galerija.
Ulaznice koštaju od 400 do 600 dinara, a za otvaranje i zatvaranje 1.000 dinara.
Iranski reditelj Asgar Farhadi sa Emirom Kusturicom u Andrićgradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
KULTURA
Beogradski pobednik za dvostrukog dobitnika Oskara - reditelja Asgara Farhadija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala