- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradski pobednik za dvostrukog dobitnika Oskara - reditelja Asgara Farhadija

© RTRSIranski reditelj Asgar Farhadi sa Emirom Kusturicom u Andrićgradu
Iranski reditelj Asgar Farhadi sa Emirom Kusturicom u Andrićgradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Nagrada Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti 52. Međunarodnog filmskog festivala - FEST, koji će biti održan od 23. februara do 3. marta, biće uručena iranskom reditelju Asgaru Farhadiju.
Filmski reditelj i scenarista Farhadi, dvostruki oskarovac, kojiće „Beogradskog pobednika“ primiti 29. februara u srpskoj prestonici, smatra se jednim od najistaknutijih filmskih stvaralaca iranske i svetske kinematografije 21. veka.
Farhadi (1972) se zainteresovao za kinematografiju u tinejdžerskim godinama, a svoje obrazovanje u filmskom stvaralaštvu započeo je pridruživanjem Omladinskom filmskom društvu u Esfahanu 1986, gde je snimao kratke 8-milimetarske i 16-milimetarske filmove.
Diplomirao je dramsku umetnost na Univerzitetu u Teheranu 1998. godine i magistrirao pozorišnu režiju nekoliko godina kasnije. Svoju završnu tezu posvetio je Haroldu Pinteru i u njoj se bavi značajem tišine i pauza u stvaralaštvu ovog dramskog pisca.

Intimne priče o porodičnim sukobima

Skoro svi Farhadijevi filmovi osvojili su nagrade na festivalima na kojima su prikazani.
Prema mišljenju kritičara, njegovi scenariji su duboke sociološke, psihološke i filozofske studije problema koji su univerzalni u društvu, a njegovi filmovi su stekli priznanje zbog fokusa na ljudsku situaciju i pripovedanja intimnih i izazovnih priča o porodičnim sukobima.
Farhadi je kao reditelj debitovao filmom „Ples u prašini”, koji je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.
Godine 2004. snimio je film „Predivan grad“, nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a 2006. „Vatromet u sredu“, nagrađen „Zlatnim Hugom“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu.
Film „O Eli“ (2009) koji je filmski kritičar Dejvid Bordvel nazvao „remek-delom“, dobitnik je „Srebrnog medveda“ za najbolju režiju na 59. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu i nagrade za najbolji film na Trajbeka filmskom festivalu.
Godine 2011. Farhadijev film „Razvod“ osvojio je Oskara za najbolji film na stranom jeziku, dobivši pohvale kritike u Iranu i izvan njega.
Dobitnik je i „Zlatnog medveda“ na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, kao i „Zlatnog globusa“ i nagrade „Cezar“.
Film „Prošlost“ (2013) osvojio je nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Kanu, dok je „Trgovački putnik“ (2016) doneo Farhadiju drugog „Oskara“ za najbolji film na stranom jeziku, što ovog reditelja čini jednim od nekoliko u čitavom svetu koji su dva puta osvojili tu nagradu.
Farhadijev sledeći film „Svi znaju“, sa tandemom Penelope Kruz – Havijer Bardem, otvorio je 71. Kanski festival, a njegov film „Heroj“ (2021), koji je dobitnik Gran prija na 74. Kanskom festivalu, prikazan je i na 50. FEST-u u Beogradu.
Farhadi je bio gost Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf" 2014. godine.
Na listi je reditelja koji su više puta osvajali Oskara za najbolji strani film. Ostali su Vitorio de Sika i Federiko Felini (po četiri puta), Ingmar Bergman (tri puta) i Rene Kleman i Akira Kurosava (po dva puta).
Želimir Žilnik - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
KULTURA
Želimir Žilnik dobitnik nagrade „Beogradski pobednik“ 52. FEST-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala