- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šta bi trebalo da sakrije nuklearni kišobran iznad Evrope

© Flickr / MarijananaRusija NATO ilustracija
Rusija NATO ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Od stvaranja zajedničke evropske vojske i evropskog sistema nuklearnog obuzdavanja nema ništa, jer Vašington to neće dozvoliti, ocenjuju eksperti, dodajući i da se izmišljotine o ruskoj pretnji po evropski sistem bezbednosti stvaraju kako bi zapadni zvaničnici pred svojom javnošću opravdali milijarde evra koje ulažu u Kijev umesto u svoju privredu.
U poslednje vreme se sve češće čuju predlozi da Evropska unija treba da ojača svoju odbrambenu autonomiju od NATO-a kako ne bi bila pogođena promenama koje bi mogle da uslede u američkoj spoljnoj politici, te da u tom kontekstu treba što pre stvoriti zajedničku evropsku armiju i evropski sistem nuklearnog obuzdavanja. Drugim rečima, Evropljani su zabrinuti zbog mogućeg dolaska DonaldaTrampa na vlast posle američkih novembarskih izbora i njegove izjave da bi podržao napade Rusije na zemlje NATO-a, ako članice alijanse ne bi ispunile svoje finansijske obaveze pred blokom.
Ruski ekspert Anton Haščenko ocenjuje da su strahovi koje izražavaju evropski političari „očigledno preuveličani“.
„Sve priče da će se NATO urušiti dolaskom Trampa su potpuna besmislica. NATO je toliko moćan instrument ozbiljne vojno-političke kontrole Sjedinjenih Država nad svim svojim mlađim partnerima da niko od toga neće odustati, a posebno Tramp, koji voli da bude "car planina". Grubo govoreći, sve što je Tramp želeo kao predsednik bilo je da evropske zemlje srazmerno ulažu u novac u NATO. Zahtevao je i pretio: ‘Morate da potrošite najmanje dva odsto BDP-a na odbranu’. Sva njegova retorika da neće pružiti zaštitu evropskim zemljama ako manje troše je metod prinude. On želi da bude punopravni „car planina“ i za to će koristiti NATO“, objasnio je politikolog.
Prema njegovim rečima, izjave evropskih političara o navodno neizbežnoj „smrti NATO-a“ ako se Donald Tramp vrati na vlast imaju specifičan politički cilj i idu u prilog onima koji podržavaju Kijev, dodao je on.
„Sva ova zastrašivanja da će Evropa ostati sama i da se nešto hitno mora preduzeti veoma odgovaraju onima koji podržavaju Ukrajinu, jer oni treba da opravdaju novac koji troše na Kijev - da objasne svojim poljoprivrednicima i ne samo njima, zašto milijarde idu na pomoć Ukrajini, a ne na rešavanje unutrašnjih problema“, dodao je politikolog.
© AFP 2023 / FREDERICK FLORINEU smatra da treba što pre stvoriti zajedničku evropsku armiju i evropski sistem nuklearnog obuzdavanja
Vojska EU - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
EU smatra da treba što pre stvoriti zajedničku evropsku armiju i evropski sistem nuklearnog obuzdavanja

Američke nuklearne bombe „zatrpale“ Evropu

Katarina Barli, zamenica predsednika Evropskog parlamenta, izjavila je da bi „na putu ka evropskoj vojsci“ stvaranje sopstvenog nuklearnog štita moglo bi da postane tema razgovora u Evropskoj uniji. Prema njenim rečima, nuklearno sredstvo odvraćanja za Evropu sada je u rukama NATO-a, ali na to se više ne može računati ako na vlast dođe Tramp.
Ona smatra da EU treba da stvori zajedničku vojsku „što je pre moguće“, ali da prvo mora da primeni evropski sistem protivvazdušne odbrane „Nebeski štit“ i da koordiniše kupovinu oružja.
Šef ruskog Biroa za vojno-političke analize Aleksandar Mihajlov sumnja da se takve ideje koje je iznela zamenica predsednika Evropskog parlamenta mogu sprovesti u delo.
„Ako pokušaju da stvore evropsku vojsku, posebno onu opremljenu nuklearnim oružjem, to se pre svega neće svideti Amerikancima. Francuski predsednik Emanuel Makron je već predlagao stvaranje evropske vojske, ali su ga Amerikanci odmah lupili po prstima, jer bi to označilo gubitak pozicija Severnoatlantske alijanse na teritoriji Evrope, a Vašington to neće dozvoliti...“, ocenjuje ekspert.
Kako dodaje, ovde se radi o spekulacijama i pokušajima povećanja vojnog budžeta u EU na kome zarađuju lobisti, a ne o bezbednosti Evrope.
Zajednička evropska vojska ne postoji i teško da će biti stvorena, jer to nije u interesu Sjedinjenih Država.
„Vašington ne muze evropske zemlje za dva odsto BDP-a tek tako, jer taj novac, u suštini, ide na kupovinu američkog oružja. Sjedinjene Države nisu zainteresovane za nastanak evropske vojske, Amerikanci neće dozvoliti da se ona formira“, ocenio je ekspert.
Jedna od zemalja EU, Francuska, ima značajan nuklearni potencijal, ali Sjedinjene Države nameravaju da i dalje drže svoje atomske bombe u Evropi pod izgovorom da štite Evropu, istakao je Mihajlov.
„Belgija, Holandija, Nemačka, Turska i Italija se koriste za skladištenje američkog taktičkog nuklearnog oružja, to su bombe B61-12 za upotrebu u avijaciji... Dok SAD postavljaju svoje bombe u pet evropskih zemalja, ove države su u suštini lišene suvereniteta. Uostalom, to nuklearno oružje kontrolišu Sjedinjene Države, a ne zemlje u kojima se ono nalazi“, objasnio je Mihajlov.
Prema procenama nezavisnih stručnjaka, Amerika je tajno u Evropi razmestila oko 150 nuklearnih bombi, što po oceni eksperata može povećati rizik od nuklearnog rata.
Mihajlov napominje da bi program „Nuklear šering”, koji omogućava Sjedinjenim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a, sada mogao da se proširi i na Poljsku, jer je Vašington zainteresovan da od Poljske napravi vojni centar Istočne Evrope i desnom rukom alijanse u Istočnoj Evropi.

Amerika stvorila NATO da bi vladala Evropom

Poziv predsednice Evropskog parlamenta Roberte Metsole da se ojača autonomija Evropske unije od NATO-a u oblasti odbrane ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Litovkin nazvao je „praznom pričom“.
Prema njegovim rečima, i Evropski parlament, i Evropska unija, i NATO su pod kontrolom su Sjedinjenih Država.
„Oni su jednostavno vazali Sjedinjenih Država i izvršavaju volju Vašingtona do kraja, kako on zahteva... Ovo su prazne izjave da bi se pokazali u javnosti, reklamirali“, smatra ekspert.
Kako ističe, SAD neće dozvoliti evropskim zemljama da stvore sopstveni odbrambeni savez u bilo kom obliku.
„SAD nikada neće dozvoliti da Evropa ima svoju armiju i izmakne iz kontrole Vašingtona. NATO nije stvoran da bi neko ostao van kontrole. Nije slučajno što Albaniju i Švedsku guraju u NATO, a pre njih i Finsku. Ostale su verovatno Andora i Švajcarska, ne računajući Srbiju koju takođe pokušavaju da uguraju u NATO, ali Srbi kategorično odbijaju s obzirom da ih je NATO bombardovao i ubijao. Dakle, Sjedinjene Države Države su stvorile NATO da bi vladale Evropom, i to rade, tako da će i Evropski parlament i Evropska unija uvek glasati za odluke koje im budu diktirane iz Vašingtona“, ubeđen je Litovkin.
Bombe B61s - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
RUSIJA
Odgovor Rusiji i Belorusiji: Amerika od Starog kontinenta pravi nuklearno skladište
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala