- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Odgovor Rusiji i Belorusiji: Amerika od Starog kontinenta pravi nuklearno skladište

Bombe B61s - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Evropa postaje „bure baruta“, američko nuklearno skladište, i možda će po treći put „stati na iste grabulje“, koje se zovu - „svetski rat“. Dva svetska rata očigledno nisu naučila Evropu razboritosti i zdravom razumu, ocenjuje ruski ekspert Aleksej Leonkov.
Tako je on prokomentarisao vest da Sjedinjene Države planiraju da rasporede nuklearno oružje u Velikoj Britaniji po prvi put u 15 godina zbog navodno „ruske rastuće pretnje“.
„Ako se pogledaju informacije o tome šta sve sadrži britanska vojna moć, tu se nalazi i nuklearno oružje, ali su mediji očigledno odlučili da naprave od toga senzaciju na antiruskom talasu i prikazali da će tamo biti razmešteno i američko taktičko nuklearno oružje. I evo, to je naš odgovor Rusiji, a moguće i Belorusiji na čijoj je teritoriji Rusija rasporedila svoje taktičko nuklearno oružje“, kaže ruski vojni ekspert Aleksej Leonkov.
Saradnja Rusije i Belorusije u vojnoj nuklearnoj sferi, za razliku od NATO zemalja, odvija se u okviru Savezne države, koja ima jedinstvenu teritoriju i vojnu doktrinu, dok Sjedinjene Države sprovode pogubnu praksu, raspoređujući svoje nuklearno oružje hiljadama kilometara van svoje teritorije, uključujući i zemlje koje uopšte nemaju nuklearno oružje.
Istini za volju, Leonkov napominje da je Velika Britanija nuklearna država. Kraljevska mornarica ima četiri nuklearne podmornice Vangard, a svaka nosi 16 interkontinentalnih projektila „trident“, morskog baziranja, dodaje ekspert.
„Istina, borbenosposobna su samo dva ta broda, a dva su na nekakvom održavanju na neodređeno vreme... Međutim, ovde postoji jedan važan detalj u svemu što se dešava - svo nuklearno oružje koje će biti locirano na britanskoj teritoriji biće pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država, pošto su se Amerika, Britanija i Francuska još ranije dogovorile da će svi ti nuklearni arsenali biti pod jedinstvenom kontrolom i da će njima upravljati Amerika“, kaže Leonkov.
Vašington je finansirao modernizaciju skladišta u Velikoj Britaniji, što jasno ukazuje na plan o vraćanju američkih nuklearnih bombi u tu zemlju, dok Moskva upozorava Ameriku da to ne čini.
© AFP 2023 / INP / AFPVašington namerava da prebaci u Veliku Britaniju bojeve glave čija je jačina trostruko veća od bombe bačene na Hirošimu, navode britanski mediji
Uništeni grad Hirošima, tri godine nakon bacanja atomske bombe od strane američkog  B-29, 06. avgusta 1945. - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2024
Vašington namerava da prebaci u Veliku Britaniju bojeve glave čija je jačina trostruko veća od bombe bačene na Hirošimu, navode britanski mediji

Šta je opasnije od taktičkog nuklearnog oružja u Evropi

Nuklearno oružje Sjedinjenih Država uskladišteno je u Evropi još od sredine pedesetih godina prošlog veka, kada je tadašnji američki predsednik Dvajt Ajzenhauer odobrio njegovo prebacivanje u savezničke baze NATO-a.
U jeku Hladnog rata, Pentagon i američki NATO sateliti smatrali su upotrebu taktičkog nuklearnog oružja asimetričnim odgovorom u slučaju lokalnog sukoba sa Sovjetskim Savezom i zemljama Varšavskog pakta, koje su imale prednost u konvencionalnom naoružanju.
Prema procenama nezavisnih stručnjaka, Amerika je tajno u Evropi razmestila oko 150 nuklearnih bombi, što po oceni eksperata može povećati rizik od nuklearnog rata.
„Taktičko nuklearno oružje se ne koristi za izvođenje preventivnih nuklearnih udara, već nakon razmene nuklearnih udara interkontinentalnim balističkim raketama morskog i kopnenog baziranja, ili onim koje se lansiraju iz podzemnih silosa. Tek nakon toga taktičko nuklearno oružje ulazi u igru. Ono je namenjeno za uništenje preostalih centara otpora ili važne infrastrukture koja je preživela nuklearne napade“, kaže Leonkov.
Leonkov ističe da je mnogo važnije pitanje kada će rakete srednjeg dometa biti raspoređene u Evropi. To bi, kako ocenjuje, bio presedan, „mnogo opasniji od raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja“.

Evropa – bure baruta

Ima mišljenja da bi posle Velike Britanije, Poljska mogla da bude sledeća država koja će rasporediti američko nuklearno oružje.
Varšava je prošle godine zatražila od NATO-a da rasporedi američko nuklearno oružje na njenoj teritoriji i apelovala je na ceo NATO da učestvuje u programu „Nuklear šering”, koji omogućava Sjedinjenim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a ukoliko postoji potreba za tim.
Leonkov napominje da bi osim Poljske, kandidat mogla da bude i Rumunija, pošto je u tim zemljama instaliran američki antiraketni štit „idžis ašor“. Američki lansirni sistemi se iz odbrambenih brzo i lako pretvaraju u ofanzivne, što predstavlja dirketnu pretnju Rusiji.
Amerikanci su po Evropi „rasejali“ B61, strateške i taktičke termonuklearne gravitacione bombe.
Paradoksalno zvuči to što Zapad svoje poteze opravdava jačanjem bezbednosti u Evropi. Međutim, ovakve akcije Vašingtona neće ojačati bezbednost ni Britanije, ni Sjedinjenih Država, ni Evrope, niti će zastrašiti Moskvu. Samo će povećati ukupan nivo eskalacije i pretnje u Evropi.
„Da, postoje takva uverenja Evropljana da će ako napune podrum buradima baruta to povećati njihovu bezbednost, a bezbednost se povećava tek kada zemlje počnu međusobno da sarađuju i razgovaraju, kada opasnost od ratova i drugih konflikata izbledi... Kada je u toku trka u naoružanju, kada se sve više novih sistema pojavljuje na teritoriji Evrope ne može se govoriti ni o kakvoj bezbednosti. Evropa počinje da liči na nuklearno skladište, postaje bure baruta i jasno je da je sve ono što sledi samo povod...“, upozorava Leonkov.
Iz dva svetska rata Evropa nije izvukla nikakve pouke.
„Evropu su odučili od sećanja na Drugi svetski rat koji je odneo živote miliona Evropljana“, kaže Leonkov.
Moskva je više puta isticala da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da ga nikada ne treba pokrenuti, a da nuklearno oružje – sve dok postoji – mora služiti odbrambenim ciljevima, obuzdavanju agresije i sprečavanju rata.
Hipotetičke planove SAD za postavljanje nuklearnog oružja u Britaniji Moskva vidi kao korake ka destabilizaciji.
„Rusija preporučuje, pre nego što bude prekasno, da se počne sa otklanjanjem antiruskih fobija, koje se po svojoj prirodi ne mogu izlečiti tenkovima ili taktičkim nuklearnim udarima“, poručio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.
Vest o postavljanju nuklearnog oružja u Engleskoj objavio je britanski „Telegraf“, pozivajući se na dokumenta Pentagona i navodeći da Vašington namerava da prebaci u vazdušnu bazu „Lejkenhit“ u okrugu Safok bojeve glave čija je jačina trostruko veća od bombe bačene na Hirošimu.
Pentagon je odbio da komentariše ovaj potez, ali se već duže vreme priča o mogućem razmeštanju nuklearnog oružja u toj zemlji, dok Moskva proverava tu informaciju i upozorava na eskalaciju. Ako do toga dođe to će biti još jedan udarac međunarodnoj bezbednosti i stabilnosti.
Američko nuklearno oružje trenutno je raspoređeno u pet evropskih zemalja - Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, Italiji i Turskoj, dok se Velika Britanija, ako se ovo obistini, praktično vraća na taj spisak, pošto su ranije, 2008. godine, SAD povukle svoje nuklearno oružje iz Britanije, smatrajući da je opala pretnja od nuklearnog rata.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
RUSIJA
Moskva: Pozivi na raspoređivanje američkih nuklearnih bombi u Evropi ─ povod za zabrinutost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala