- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Pozivi na raspoređivanje američkih nuklearnih bombi u Evropi ─ povod za zabrinutost

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
Pratite nas
Pozivi na proširenje geografije skladištenja američkih nuklearnih bombi u Evropi ne mogu, a da ne izazovu zabrinutost, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Pozivi koji se čuju u poslednje vreme za proširenje geografije skladištenja američkih nuklearnih avio-bombi u Evropi uz razmeštanje odgovarajućeg potencijala prema granici Savezne države Rusije i Belorusije ne mogu, a da ne izazivaju zabrinutost“, rekla je Zaharova.
Kako je navela, saradnja Rusije i Belorusije u vojnoj nuklearnoj oblasti, za razliku od NATO-a, odvija se u okviru Savezne države, koja ima jedinstvenu teritoriju i vojnu doktrinu.
Ona je dodala da Vašington pokušava da maskira svoje neodgovorno ponašanje u oblasti nuklearnog naoružanja optužbama na račun Rusije i Belorusije.
„Kao što vidimo, međunarodna zajednica je i dalje uznemirena pogubnom praksom Vašingtona, koji svoje nuklearno oružje raspoređuje van nacionalne teritorije, štaviše, u zemljama koje nisu nuklearne u smislu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja... U tom kontekstu, Vašington svim silama pokušava da maskira svoje neodgovorno ponašanje i, prebacujući krivicu, iznosi licemerne neosnovane optužbe na račun Rusije i Belorusije u vezi sa razvojem njihove saradnje u vojnoj nuklearnoj oblasti“, primetila je diplomata.
U uslovima deklarisane namere SAD i NATO-a da nanesu „strateški poraz“ Rusiji, Moskva zadržava pravo da preduzme korake kako bi osigurala bezbednost Rusije i njenih saveznika, dodala je Zaharova.
„U uslovima sveopšteg hibridnog rata koji je Zapad pokrenuo protiv Rusije i deklarisane namere SAD i NATO-a da nam nanesu ‘strateški poraz’, računati i dalje na odsustvo bilo kakvih vojno-tehničkih kontramera u ovoj oblasti bio bi primer lakomislenosti i neosnovanog samopouzdanja. Preduzete su neophodne mere. Zadržavamo pravo da preduzmemo dodatne korake za osiguravanje bezbednosti Rusije i njenih saveznika“, naglasila je portparol.
Ona je dodala da se sva dejstva Rusije „potpuno uklapaju u okvire međunarodnog prava i ni na koji način ne protivreče međunarodnim obavezama Rusije“.
Koordinator politike i istraživanja za Međunarodnu kampanju za likvidaciju nuklearnog oružja Ališa Sanders-Zakre izjavila je ranije da Sjedinjene Američke Države imaju oko 150 nuklearnih bombi razmeštenih u američkim vazdušnim bazama u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Belgiji i Turskoj bez ikakvog zvaničnog saopštenja.
Početkom godine Moskva i Minsk su se dogovorili da u Belorusiji rasporede taktičko nuklearno oružje. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da će izgradnja skladišta za pomenutu vrstu oružja na teritoriji Belorusije biti završena 1. jula.
Ruski lider je takođe kazao da Rusija neće prekršiti međunarodne obaveze i da će uraditi isto što Amerika čini već decenijama, razmeštajući svoje taktičko nuklearno oružje u Evropi.
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko saopštio je 25. maja da je iz Rusije na teritoriju Belorusije počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja.
S tim u vezi, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je da će Moskva zadržati kontrolu nad nestrateškim nuklearnim oružjem koje će biti raspoređeno u Belorusiji.
Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2023
RUSIJA
Lukašenko o nuklearnom oružju u Belorusiji: Ne daj Bože da moram da odlučujem o primeni...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala