- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Belorusija: Odbijanje Kanade da izruči bivšeg esesovca ─ ozbiljan globalni problem

© Sputnik / Viktor Tolochko / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Belorusije u Minsku - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2024
Pratite nas
Minsk se negativno odnosi prema odbijanju Kanade da izruči bivšeg esesovca Jaroslava Hunka Rusiji izjavio je za Sputnjik portparol Ministarstva spoljnih poslova Belorusije Anatolij Glaz i naglasio da je to ozbiljno globalno pitanje.
„Smatramo da ovo nije običan i izdvojen slučaj, već ozbiljno globalno pitanje. I trebalo bi da se tiče cele ugledne svetske zajednice“, rekao je Glaz.
Istovremeno je primetio da Minsk ne gaji nikakve iluzije.
„Sasvim je očigledno da će kanadska vlada, na svoj uobičajeni način, veštački odugovlačiti i smišljati svakakve izgovore i opravdanja kako bi prikrila ovakve nacističke zločince. Na primer, naš zahtev kanadskim vlastima da izruče nemilosrdnog učesnika masakra u beloruskom Hatinju Vladimira Katrjuka ostao je bez odgovora. Njegovo suđenje, iako u odsustvu, inače, odvija se ovih dana u Minsku“, rekao je portparol.
Prema njegovim rečima, „Hunkin slučaj će postati još jedan pokazatelj zvanične Otave, koja sebe naziva pravnom, civilizovanom državom, ali istovremeno decenijama skriva čitavo leglo lica čija su krivična dela dokazana i ne podležu zastarivanju“.
Glaz je dodao da Minsk ima „veoma negativan“ stav prema odbijanju Kanade da izruči Hunku.
„Sećate se da je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije bilo jedno od prvih koje je reagovalo na eklatantno odavanje počasti ovom nacističkom zločincu u kanadskom parlamentu. Mi to i dalje pažljivo pratimo i nećemo zaboraviti na ovo pitanje“, rekao je on.
Glaz je istakao da će „Belorusija nastaviti da dosledno sledi put zaštite istorijske istine i pravde“, uključujući i u okviru istrage krivičnog slučaja genocida nad stanovništvom zemlje tokom Drugog svetskog rata.
„A u godini obeležavanja 80. godišnjice oslobođenja Belorusije od nacističkih osvajača, tema pravde i zaslužene kazne saučesnika fašizma, tim pre ne može ostaviti ravnodušnim nijednog Belorusa“, ​​zaključio je on.
U utorak je Kanada odbila da izruči Rusiji bivšeg esesovca Jaroslava Hunku, kojem je aplaudirao parlament te zemlje, a vlasti su kao razlog navele nepostojanje bilateralnog sporazuma o ekstradiciji, saopštio je za Sputnjik izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala