- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vašington u agoniji zbog jačanja ruske ekonomije – pa kreće u otvorenu pljačku

© Sputnik / Ruslan Krivobok / Uđi u bazu fotografijaRuska centralna banka
Ruska centralna banka - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
U SAD su se intenzivirale diskusije o zapleni blokiranih državnih rezervi Rusije jer američke vlasti ne mogu da objasne zašto se sredstva poreskih obveznika koriste za finansiranje Ukrajine, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
Diplomata se osvrnuo na izjave američkih stručnjaka koji ukazuju na neočekivano visoku dinamiku rasta ruske ekonomije i nisku efikasnost sankcione strategije SAD i drugih zemalja.

„U takvim uslovima primetna je agonija Vašingtona i njegovih satelita, koji pokušavaju da smisle kako da zadaju bolniji udarac Rusiji“, ocenio je Antonov.

Kako je dodao, američke vlasti se suočavaju sa poteškoćama prilikom pokušaja da objasne običnim građanima zašto novac poreskih obveznika treba da se preusmerava na finansiranje kijevskog režima, umesto na rešavanje unutrašnjih problema. Zbog toga su se u Americi intenzivirali razgovori o zapleni blokiranih ruskih sredstava.

„Međutim, ma kakvo pseudopravno opravdanje pokušali da nađu, stvarna pravna snaga tih koraka biće zanemarljiva. Međunarodna zajednica ne može apriori da odobri otvorenu pljačku. Dovođenje u pitanje garancija nepovredivosti suverene imovine znači miniranje zapadnog finansijsko-ekonomskog modela“, zaključio je Antonov.

Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije su 29. januara usaglasili predlog Evropske komisije o korišćenju prihoda od ruske imovine zamrznute u zemljama EU. Kako je ranije objasnio jedan evropski diplomata, EK predlaže da se prihodi dobijeni od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima za njihovu moguću upotrebu u budućnosti za finansiranje Ukrajine. U ovoj fazi nema govora o prebacivanju ovih sredstava u budžet EU ili direktno Ukrajini. Sam mehanizam za prenos sredstava još nije razvijen.
Pogledajte još:
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
RUSIJA
Kineski mediji: Konfiskacija ruske imovine - katastrofalna za svetski finansijski sistem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala