- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kineski mediji: Konfiskacija ruske imovine - katastrofalna za svetski finansijski sistem

© Sputnik / Vladimir TrefilovNovčanice
Novčanice - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Zapad neće rešiti rusko-ukrajinski sukob konfiskacijom ruske imovine, naprotiv, to bi moglo da ga još više iskomplikuje i da dovede do katastrofalnih posledica za svetski finansijski sistem, piše kineski list „Global tajms“.
„Iako još uvek nisu jasni pravni detalji tih planova, očigledno je da nezavisno od toga koliko Zapad hvali ili legalizuje svoje pokušaje prisvajanja zamrznute ruske imovine, to neće pomoći u rešavanju rusko-ukrajinskog problema“, pišu autori članka.
Navodi se da je moguće da neki političari na Zapadu i veruju da konfiskacija ruske imovine može da bude iskorišćena kako bi se pokazala podrška Ukrajini, ali i u vidu oružja protiv Rusije.
„Međutim, oni koji poznaju globalni finansijski sistem, znaju da će taj korak dovesti samo do katastrofalnih rezultata“, piše u članku.
Autori navode da je oduzimanje tako velike sume novca od suverene države bez presedana i nezamislivo i može da ima nepredvidive pravne i ekonomske posledice kako za Rusiju, tako i za Zapad.
Dodaje se da bez obzira na to kako zapadne zemlje opravdavaju konfiskaciju suverene ruske imovine, ono što je zaista važno jeste kako investitori i zemlje doživljavaju ovaj problem, koji kupuju dugove SAD i EU.

„Ako ih slučaj sa Rusijom natera da shvate da geopolitički rizici mogu da dovedu do neplaćanja državnog duga zapadnih zemalja, kao i da su tumačenja i promene zakona i normativnih akata u ovoj oblasti potpuno van njihove kontrole, finansijske investicije u državne obveznice, poput američkih državnih obveznica, koje su se nekada smatrale sigurnim, možda više neće biti zaštićene od geopolitičkih izazova“, ističe se u članku.

Pored toga, autori navode da će se to odraziti na svetski finansijski poredak, s obzirom da će zemlje, koje ne pripadaju Zapadu, izbegavati korišćenje dolara i evra u trgovinskim obračunima, a ako je to moguće izbegavaće i kupovinu zapadnih obveznica.

Peskov: Konfiskacija je nezakonita

U slučaju da Zapad odluči da iskoristi zamrznutu rusku imovinu, takve odluke će se smatrati nezakonitim i povućiće sa sobom veoma dugoročne sudske procese, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Naravno, Rusija će osporiti takve odluke. Mi ćemo braniti naše interese, zaštititi našu imovinu koja je nezakonito konfiskovana“, podvukao je on.

Tako je Peskov komentarisao saopštenja zapadnih medija o tome da zemlje G7 i EU razmatraju plan da se ruska zamrznuta sredstva koriste kao zalog za obnovu Ukrajine.
Stalni predstavnici zemalja-članica Evropske unije su 29. januara usaglasili predlog Evropske komisije o korišćenju prihoda od ruske imovine zamrznute u zemljama EU. Kako je ranije objasnio jedan evropski diplomata, EK predlaže da se prihodi dobijeni od zamrznute ruske imovine čuvaju na posebnim računima za njihovu moguću upotrebu u budućnosti za finansiranje Ukrajine. U ovoj fazi nema govora o prebacivanju ovih sredstava u budžet EU ili direktno Ukrajini. Sam mehanizam za prenos sredstava još nije razvijen.
Pogledajte i:
Zastave EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
RUSIJA
EU podržala korišćenje prihoda od ruske imovine za finansiranje Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala