- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U EU predlažu stvaranje sopstvenog nuklearnog kišobrana

© Sputnik / StringerZastave EU
Zastave EU - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Evropska unija mogla bi da razmisli o razvoju sopstvenog programa za nuklearno oružje u svetlu nedavnih izjava bivšeg američkog lidera Donalda Trampa, izjavila je zamenica predsednika Evropskog parlamenta Katarina Barlej u intervjuu za nemački list „Tagešpigel“.

„Sada je NATO odgovoran za nuklearno obuzdavanje (protivnika) u Evropi. Kako je primetio generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, u interesu je Amerikanaca da nastave da ispunjavaju te obaveze. S obzirom na nedavne izjave Donalda Trampa, na to se više ne može računati. To pitanje bi moglo da se iznese na razmatranje u EU na putu stvaranja zajedničke evropske vojske“, kazala je Barlej.

Ona je napomenula da treba što pre formirati „zajedničku evropsku vojsku“, ali je istovremeno priznala da je za realizaciju te ideje potrebno vreme.
Po rečima Barlej, glavni prioriteti u ovoj fazi treba da bude pitanje formiranja zajedničkog evropskog sistema PVO „Nebeski štit“ i stvaranje mehanizma za zajedničku kupovinu naoružanja. Takođe je istakla da EU treba da preuzme odgovornost za nastavak isporuka vojne pomoći Ukrajini, ukoliko SAD to obustave.
Bivši američki predsednik Donald Tramp ranije je izjavio da ne bi sprečio Rusiju da napadne zemlje NATO ukoliko one odbijaju da ispunjavaju finansijske obaveze prema Alijansi.
Tramp je, inače, više puta govorio da ne veruje u želju NATO da štiti SAD. Dok je bio na dužnosti predsednika bio je nezadovoljan radom Alijanse i pretio je da će SAD izaći iz bloka ukoliko evropski partneri ne budu snosili veću finansijsku odgovornost za sopstvenu bezbednost.
Pogledajte još:
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
SVET
Prava pometnja u NATO i EU posle nove Trampove „bombe“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala