- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prava pometnja u NATO i EU posle nove Trampove „bombe“

© Tanjug / AP Photo/Manuel Balce CenetaDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 13.02.2024
Pratite nas
Stoltenberg i Borelj previše ozbiljno shvataju Trampove izjave, a Tramp uvek drži temu da on fenomenalno pregovara i da je očas posla naterao evropske članice NATO da mnogo više izdvajaju novca i kupuju oružje od SAD nego što je bilo pre njega, kaže za Sputnjik analitičar i konsultant Branko Pavlović.
Na tom tragu, Tramp poentira kod vojno-industrijskog kompleksa praveći pritisak na države da još više kupuju američko naoružanje, a sa druge strane daje bombastičnu izjavu da bi bio u centru medijske pažnje, dodaje Pavlović.
„Tako da sve to što sada ide kao napad na Trampa je ono što je Tramp hteo. Hteo je da on bude okarakterisan kao glavni protivnik vladajućeg sistema i to jeste njegova pozicija sa koje se obraća svojim biračima. Tako da moram da kažem da je Tramp marketinški veoma uspešan, a i inače, on se u stvari neprestano pokazuje u javnosti da je fenomenalan pregovarač i da očas posla rešava stvari koje ovi njegovi rivali ne mogu da reše decenijama“.

Trampova retorika pretnja evropskoj bezbednosti

Izjava Donalda Trampa da kao američki predsednik ne bi pomagao članicama NATO ukoliko ne bi izmirivale svoje obaveze, već da bi „ohrabrio“ Rusiju da ih napadne izazvala je zabrinutost kod evropskih političara.
Trampovi komentari koji predstavljaju kritiku NATO ljute saveznike i raspiruju evropske strahove, navode zapadni mediji i ističu da su neki političari iz EU izjavili da je retorika bivšeg šefa Bele kuće pretnja bezbednosti kontinenta.
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da Alijansa ne bi trebalo da zavisi od raspoloženja političara i apelovao na sve da „budu ozbiljni“. Svaki nagoveštaj da NATO saveznice neće braniti jedna drugu podriva bezbednost Alijanse i dovodi američke i evropske vojnike u rizik, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg i Borelj – politički beznačajni ljudi

Borelj i Stoltenberg bi svakako plašili javnost evropskih zemalja Trampom, sve i da nije izjavio da će ohrabrivati napad Rusije na NATO članice, smatra Pavlović.
„Kao prvo, njihove izjave su politički beznačajne i to su ljudi koji nemaju nikakvu političku težinu. Apsolutno nikakvu! Imaju samo velike funkcije. A to održavanje straha u Evropi je po definiciji logike strukture vlasti Demokratske stranke u Americi koja to podstiče, i inače je podsticala oduvek. Sa te tačke gledišta to nema ni najmanjeg političkog značaja unutar same Amerike“.
I unutar evropskih članica NATO, Borelj i Stoltenberg su beznačajne političke ličnosti, kao i njihove izjave, dodaje Pavlović.
„Unutar Evrope to je deo tog neoliberalnog, globalističkog narativa koji je Amerika uspela da nametne ključnim evropskim državama u prethodnom periodu, ali sad se to tanji. Oni samo kao dobri đaci ponavljaju nabiflano gradivo iznova i iznova, jer ništa drugo osim nabiflanog gradiva i ne znaju. U tom smislu to je na fonu jednog mnogo šireg političkog narativa kog taj američki deo NATO kreira potpuno nezavisno od njih, ali oni, eto, malo pridonose tome. Nema to nekog velikog političkog značaja uopšte“, zaključio je Pavlović.
Pogledajte i:
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
SVET
Američki mediji: Sudije Vrhovnog suda spremne da zadrže Trampa na glasačkom listiću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala