- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Košarkašice Srbije uprkos porazu idu na Olimpijske igre!

© AFP 2023 / JURE MAKOVECSrpske košarkašice
Srpske košarkašice - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Košarkašice Srbije poražene su od Australije rezultatom 75:73 u trećem kvalifikacionom meču za Olimpijske igre. Uprkos porazu, izabranice Marine Maljković naći će se u Parizu, pošto je u dramatičnoj završnici Nemačka savladala Brazil rezultatom 73:71 u poslednjem meču kvalifikacija.
Brazilu je bila potrebna pobeda od sedam razlike, u tom scenariju Srbija bi ostala praznih ruku, a kada su Brazilke videle da ne mogu u regularnom toku to da učine, pokušale su da kalkulišu i da meč odvedu u produžetak kako bi u njemu došli do željene razlike.
Ipak, ništa od toga nije se dogodilo, Nemačka je na kraju slavila sa dva poena razlike, što je automatski značilo da uz Australiju, Srbija i Nemačka imaju overenu olimpijsku vizu za Igre u Parizu 2024. godine.
Košarkašice Srbije tako će treći put biti akteri na OI. U Riju 2016. godine okitile su se bronzom, a pet godina kasnije u Tokiju stigle su do finala. Sada će imati novu priliku za juriš na medalju.
Kada je meč Srbije i Australije u pitanju, motivisane i pune samopouzdanja srpske košarkašice sjajno su ušle u duel sa selekcijom Australije, a posebno je pomagalo odlično izdanje Ivon Anderson.
Srpkinje su bile dobre u defanzivnom skoku, a uspele su i da protivnicama ukradu četiri lopte. Potpuno zasluženo su posle prvih deset minuta imale dvocifrenu prednost.
Australijanke su u mnogo boljem ritmu ušle u drugu deonicu i konstantno su pretile. Prednost se topila, a onda je i nestala posle serije Australije od 9:0. Jovana Nogić uspela je da zaustavi furiozni ritam protivnica, ali greške su skupo koštale Srbiju pa je tako Australija sa pola koša prednosti otišla na pauzu.
Trojka Saše Čađo otvorila je treću deonicu, ali stigao je surovi odgovor protivnica serijom od 8:0. Agresivnom igrom Srpkinje su uspevale da sačuvaju priključak, a na poslednju pauzu otišle su sa tri poena zaostatka.
Važan koš pogodila je sjajna Dragana Stanković pod faulom i na taj način Srbija je stigla do izjednačenja. Iako je Australija ponovo prešla u prednost, Anđela Dugalić pogađa trojku za preokret.
Anderson je nastavila da pojačava ritam srpskog tima, ali pratile su taj ritam i protivnice.
Posle nekoliko fantastičnih odrbana srpskih košarkašica, važan detalj napravila je kapitenka Tina Krajišnik koja je iznudila pet faul najbolje košarkašice Australije Tolo.
Na dva i po minuta do kraja Australija je ponovo povela, a poena Srbije nije bilo. Sekund do kraja Dugalić je pogodila trojku, ali nije bilo vremena da se nadoknadi pola koša razlike.
Strepele su posle toga Srpkinje i selektorka Marina Maljković, ali će se po treći put naći na Olimpijskim igrama.
Jago Mateus dos Santos - Sputnik Srbija, 1920, 11.02.2024
SPORT
Rapsodija Partizana i Crvene zvezde – večiti dominirali u Laktašima i Beogradu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala