- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Realan scenario“: U Poljskoj žele nuklearno oružje

© AP Photo / Alik KepliczPoljska vojska
Poljska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Poljska bi za nekoliko godina trebalo da dobije nuklearno oružje, izjavio je poljski general Jaroslav Kraševski u intervjuu za radio-stanicu RMF FM.

„Mislim da je taj scenario realan“, ocenio je Kraševski, govoreći o izgledima da se u Poljskoj pojavi nuklearno oružje.

Kako je dodao, Varšava bi mogla da dobije pomenuto oružje u okviru programa NATO „Nuklear šering“ koji omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO, ukoliko postoji potreba za tim.
„Države koje imaju nuklearni potencijal imaju veoma visok nivo bezbednosti. Na takve zemlje obično ne napadaju. Zato mislim da će pojava takvog arsenala u Poljskoj biti važan zadatak za vlasti naše zemlje u narednim godinama“, poručio je on.
Na opasku voditelja da je posedovanje nuklearnog oružja – skup poduhvat, Kraševski je konstatovao da „bezbednost nema cenu“.
Prethodno, poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Varšava želi da razmesti američko nuklearno oružje na teritoriji Poljske kao odgovor na razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji.
Podsećamo, britanski "Telegraf", pozivajući se na dokumenta Pentagona, saopštio je da SAD planiraju da prvi put u poslednjih 15 godina rasporede nuklearno oružje u Velikoj Britaniji zbog „rastuće opasnosti od Rusije“. Pentagon je odbio da potvrdi ili demantuje te planove.
Pogledajte još:
Lovac F-35  - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
SVET
Prognoze iz Češke: Amerika bi mogla da rasporedi nuklearno oružje u Poljskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala