- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Prognoze iz Češke: Amerika bi mogla da rasporedi nuklearno oružje u Poljskoj

© US Air Force Lovac F-35
Lovac F-35  - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države mogle bi da rasporede svoje nuklearno oružje na teritoriji Poljske, smatra češki vojni stručnjak Lukaš Vizinger, piše portal „Seznamzpravi.sz“.

„Raspoređivanjem nuklearnog oružja u Velikoj Britaniji, Vašington reaguje na rastuću pretnju iz Moskve. Kao moguće mesto za razmeštanje takvog oružja pada mi na pamet i Poljska, koja je i sama saopštila da bi želela da se pridruži programu ('Zajedničke nuklearne misije NATO')“, rekao je Vizinger.

Kako je objasnio, Varšava je donela tu odluku kao odgovor na saopštenje Moskve da raspoređuje svoje nuklearno oružje u Belorusiji.
„U slučaju Poljske, verujem da će se to dogoditi u doglednoj budućnosti“, ocenjuje ekspert.
Takođe je dodao da raspoređivanje nuklearnog oružja u državama koje ga ne poseduju ima smisla samo ukoliko te zemlje imaju avijaciju koja može da ga prebaci. Po rečima Vizingera, u Poljskoj bi za to mogli da služe američki supersonični lovci F-35.
Prethodno, poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Varšava želi da razmesti američko nuklearno oružje na teritoriji Poljske kao odgovor na razmeštanje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji.
Podsećamo, britanski "Telegraf", pozivajući se na dokumenta Pentagona, saopštio je da SAD planiraju da prvi put u poslednjih 15 godina rasporede nuklearno oružje u Velikoj Britaniji zbog „rastuće opasnosti od Rusije“. Pentagon je odbio da potvrdi ili demantuje te planove.
Program „Nuclear Sharing“ omogućava Sjedinjenim Američkim Državama da prebace svoje nuklearno oružje u zemlje NATO-a, ukoliko postoji potreba za tim.
Pogledajte još:
Raketni sistem Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
SVET
Zapadni mediji: Amerika planira da rasporedi nuklearno oružje u Britaniji zbog Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala