- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Naš narod je uvek išao putem istine“: Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Krka /video/

© Tanjug / Miloš MilivojevićPatrijarh Porfirije
Patrijarh Porfirije - Sputnik Srbija, 1920, 12.02.2024
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije služio je liturgiju u manastiru Krka, povodom slave Bogoslovije - Sveta tri jerarha, koja se nalazi u tom manastiru u Dalmaciji. U besedi je poručio da je naš narod uvek birao i išao putem istine.
Ni kiša nije sprečila mnoštvo srpskog pravoslavnog vernog naroda iz severne Dalmacije, ali i drugih obližnjih krajeva da potpuno ispuni čitav prostor ispred drevnog manastira Krke, manastirsku portu i hram.
U čast dolaska patrijarha u manastirskom hramu služena je svečana doksologija, u prisustvu episkopa dalmatinskog Nikodima, niškog Arsenija, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog i administratora Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Kirila, zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, osječko-poljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja i jegarskog Nektarija, sveštenstva, monaštva, profesora i učenika Bogoslovije Sveta tri jerarha.

„Naš narod je uvek birao i išao putem istine“

Patrijarh Porfirije je u besedi rekao da je Dalmacija ukrašena brojnim svetinjama Crkve Hristove, Pravoslavne crkve koju odlikuju vera, trud, podvizi, raspeća i vaskrsavanja našeg naroda koji ovde vekovima živi.
„Manastir Krka jeste mesto koje uznosi molitve vekovima, ne samo za žitelje svete obitelji, ne samo za one koji žive ovde, nego za sav narod koji je kroz vekove živeo i živi sada, ali i za svu našu braću i sestre, gde god se nalaze, štaviše i više od toga, jer je to pravoslavna jevanđelska vera, da se molimo i za čitav svet“, kazao je patrijarh.
On je istakao da je to i razlog zbog koga se tu sabiraju, navodeći da svako vidi tu svetinju kao svoj dom, jer je dom uvek tamo gde je dom Božji, gde je prisustvo blagodati Božije, pa čak i onda kada su oskudna i teška vremena.
„Naš narod na ovim prostorima, kao i svugde gde živi, nije obraćao pažnju na to da li je lako. Narod naš zna da onaj koji je hteo da mu ne bude lako, taj je neretko bivao izgubljen i prestajao je da bude to što jeste. Naš narod, baš zato što je Hristov i kad god je bio Hristov, znao je da je važno, da je istinito, da je ispravno i zato je uvek birao put istine, išao putem istine“, poručio je patrijarh.
Vekovno sabiralište pravoslavnih Srba severne Dalmacije, manastir Svetih Arhangela, na reci Krki, mesta gde je apostol Pavle propovedao Dalmatincima, osnovala je 1350. godine, Jelena Šubić-Zrinjska, rođena sestra cara Dušana Nemanjića, udovica kneza Mladena Šubića.
Bogosloviju Sveta Tri Jerarha, utemeljenu na tradiciji crkvenog školstva pri manastirima Studenici, Žiči, Peći, Hilandaru, ustrojenu po ugledu na romejske bogoslovske škole, osnovao je 1615. godine, mitropolit dabrobosanski Kir Teodor, saopštila je SPC.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala