Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dve ucene sa mašnicom: Nemačka ne zna šta će sa svojom krizom, pa se sili nad Srbijom

© AP Photo / Markus SchreiberZgrada Rajhstaga u Berlinu
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2024
Pratite nas
Poruke koje je tokom balkanske turneje poslao nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nisu donele ništa novo. Nemačka ne odustaje od svoje politike prema Srbiji i BiH, kao što ne odustaje od podrške kosovskoj nezavisnosti. Poseta nije bila intonirana u smislu pritisaka i ucena, ali to ne znači da u narednim mesecima neće toga neće biti.
Ovako spoljnopolitički novinar Žarko Rakić komentariše posetu nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa Prištini, Srbiji i BiH.
Prema njegovim rečima, to što sada nije bilo pritisaka i ucena na Srbiju ne znači da u narednom periodu neće uslediti posete nakon kojih ćemo čuti rečnik koji sigurno neće biti po meri Srbije, kada će se insistirati da se do predsedničkih izbora u SAD priča pokrene u pravcu priznanja kosovske nezavisnosti.

Veštački balans između Beograda i Prištine

Na spoljnopolitičkom planu, Nemačkoj baš i ne cvetaju ruže, što se može videti na primeru njene politike prema Ukrajini. Takođe, Nemačka se nalazi u ekonomskoj krizi. Međutim, ona i dalje insistira na svojoj pre mnogo vremena zacrtanoj balkanskoj politici, možda i nepromišljeno, kaže Rakić.
A ta politika podrazumeva da Srbija treba da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine, kao i da uvede sankcije Rusiji. Tako bi između redova moglo da se pročita Pistorijusovo insistiranje na potrebi nastavka dijaloga Beograda i Prištine, kao i eufemizam poznat kao „usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU“.
Činjenica je da Nemačka na Balkanu ima suprotne interese od Srbije. Međutim, Beograd je ipak najvažnija prestonica u regionu i, samim tim, nezaobilazna kada je u pitanju poseta jednog nemačkog visokog zvaničnika kakav je Pistorijus.
„Interesantno je da Nemačka uspeva da odvoji ekonomiju od politike, mada i tu postoji stalna opasnost da nemački biznismeni, kao najveći investitori u Srbiji dođu u situaciju da pretrpe ozbiljan politički pritisak zato što Beograd nije zadovoljan nemačkom politikom“, ističe on.
Tokom posete Beogradu, posebno se ističe detalj, kada je Pistorijus izbegao da direktno odgovori na pitanje u kom dokumentu piše da Kosovo ima pravo da formira vojsku i da se naoružava, koristeći se uobičajenom poštapalicom da Nemačka brine o obe strane i prodaje naoružanje kako Prištini, tako i Beogradu, kaže Rakić.

„On je uvek mogao da se pozove na to da je Nemačka veliki svetski izvoznik oružja. Ali, on je iskoristio ovu poštapalicu kako bi napravio veštački balans“, navodi Rakić.

U Sarajevu i Prištini očekivano

Što se poseta Prištini i Sarajevu tiče, sve je proteklo onako kako bi se od Nemačke moglo i očekivati.
„Oni su jedan od sponzora kosovske nezavisnosti, bili su glavni pokretač i imali su glavnu ulogu u razbijanju bivše Jugoslavije; njihov državljanin se predstavlja kao visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH… Sve to bilo je u cilju da se pruži i Sarajevu i Prištini podrška koja dolazi iz Berlina“, konstatuje Rakić.
Boris Pistorijus posetio, tokom „mini turneje“, Kosovo i Metohiju, BiH, a poslednja stanica bila mu je Srbija. Nemački mediji posetu su nazvali „hodom po balkanskom minskom polju“, a kao najizazovniju stanicu turneje videli su Beograd, gde je „sevnula i pokoja varnica“.
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
SRBIJA
Vučić sa nemačkim ministrom: Ne postoji papir na osnovu kog Berlin naoružava Kosovo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala