Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić sa nemačkim ministrom: Ne postoji papir na osnovu kog Berlin naoružava Kosovo /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
Pratite nas
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom da ne postoji međunarodni papir na osnovu kog Nemačka naoružava Kosovo.
Pistorijus je pre toga, na pitanje na osnovu kog međunarodno-pravnog akta Nemačka naoružava tzv. Kosovo, rekao da ta zemlja isporučuje isključivo odbrambeno, a ne ofanzivno naoružanje.
Dodao je i da, iz nemačke perspektive, "govorimo o suverenoj državi Kosovo".
"Mi smo priznali Kosovo, druge zemlje to nisu uradile, reč je o manjem broju zemalja na svetu. To je odluka svake zemlje, ali nezavisno od pitanja priznanja neke zemlje, zahtev ovom regionu mora da bude, kada imamo u vidu naš cilj, stabilnost u regionu kao preduslov za zajedničko približavanje Evropskoj uniji. Važni su tu dobrosusedski odnosi i to sa obe strane. To je osnovni preduslov za stabilnost i ništa tu činjenicu neće promeniti", poručio je Pistorijus.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o najnovijem potezu Prištine, kazao da smo u teškoj situaciji:

"Priština je potpuno protivpravno, kao da je suverena država, zabranila dinar i ja postavljam pitanje našim zapadnim partnerima - ako oni na sve imaju pravo zašto nas pozivate na dijalog, zašto vam je potrebna Srbija, šta će vam Srbija?"

Vučić je rekao da ne postoji saglasnost po pitanju uklanjanja dinara sa KiM, ukazujući da Srbija, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, smatra da je uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije potpuno protivzakonito i da to nije pitanje nekakvih prelaznih odredaba i davanja više vremena.
"Zato što je finansiranje zdravstvenog i školskog sistema nešto što je deo i prvog Briselskog sporazuma od pre 11 godina i svakog drugog sporazuma posle toga. Samo želim da to znate i ne postoji ni jedan drugi papir koji bi pokazao bilo šta drugačije. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razume, zašto je neko sprovodi osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije", rekao je Vučić.
Što se tiče Kosova i Metohije, dodao je Vučić, naše su pozicije potpuno različite, imajući u vidu da je Nemačka jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova i te politike.
"Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa poveljom Ujedinjenih nacija i rezolucijom 1244 koja je i dalje na snazi. Razlikujemo se po tom pitanju, ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize", rekao je Vučić.

Vučić: Kao i Nemačka i Srbija osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje stvari

Vučić je rekao da je Srbija ozbiljna zemlja i da će kada završi izveštaj o mešanju stranih sila u izborni proces obavestiti javnost.
Vučić je na pitanje Algemajne Cajtunga u vezi sa izveštajem o mešanju u izborni proces o čemu je ranije govorio, novinara iz Frankfurta podsetio da mora da bude svestan činjenice da je i Srbija kao i zemlja iz koje dolazi osetljiva na brutalno mešanje u unutrašnje svari.
"Samo morate da imate u vidu onoliko koliko ste vi osetljivi na brutalno mešanje u vaše unutrašnje stvari, toliko smo i mi. Srbija je osetljiva na to. Ništa više od toga", rekao je Vučić novinaru koji je želeo da zna i kada će objaviti izveštaj jer je, kako je dodao, posle izbora govorio o mešanju važnih država u izborni proces i obećao da će predočiti neka dokumenta ili izveštaje vezane za to.
"Čim završimo izveštaj obavestićemo javnost. Ozbiljna smo zemlja i ozbiljno se time bavimo", naveo je predsednik.
Na pitanje da li su istinite glasine da misli na Rusiju kada govori o uticaju stranih sila, Vučić se nadovezao sa konstatacijom "da li postoji ruska propaganda, pa postoji. Da li postoji neka druga propaganda, pa postoji".
"Interesantno, u ovom slučaju nisam mislio na Rusiju. Čim završimo izveštaje, upoznaćemo javnost s tim", rekao je predsednik Srbije.
Predsednik je dodao da srpske službe rade svoj posao i da treba da se zna da je Srbija ozbiljna zemlja, ozbiljna država, koja neće na osnovu priča i glasina da sastavlja izveštaje.
"Kada to sastavimo, onda ćemo prvo sa svojim partnerima o tome da razgovaramo i da ih upoznamo sa tim, da dobijemo prave odgovore, a ne da izlazimo u javnost sa tim što smo videli na društvenim mrežama. To nije ozbiljno i tako se ne rade ozbiljne stvari u bilo kojoj odgovornoj državi", rekao je Vučić.

"Čuvaćemo stabilnost u regionu"

Predsednik je naveo i da je razgovor sa Pistorijusom bio otvoren i iskren sa obe strane, bez rukavica, i poručio da će Srbija čuvati stabilnost u regionu i da njegova reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i u Evropi.
"Govorili smo o stabilnosti u regionu i potrebi da imamo različito viđenje, posebno u odnosu prema Kosovu i Metohiji. Saglasni smo da su stabilnost i mir od presudnog značaja, ne samo za ljude na Zapadnom Balkanu, već i, rekao bih, u celoj Evropi, i da nikome nije u interesu bilo kakva eskalacija i nestabilnost", rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj konferenciji za Pistorijusom.
Vučić je istakao da je tačno da je, kako je Pistorijus rekao, dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost.
"A moja reč, inače, znači mnogo više nego mnogi potpisi koje sam gledao kako u regionu, tako i u Evropi. To je od našeg velikog i ogromnog interesa", rekao je predsednik.
On je dodao da će srpski organi nastaviti da sprovode istragu po pitanju događaja od 24. septembra, ali je zamolio i Nemačku da se u okviru Euleksa - pošto, kako kaže, postoji glasno ćutanje - konačno sprovede istraga o pokušaju ubistva najmanje sedmorice Srba, od toga dvoje dece na koje je pucano i koji su ranjeni samo zato što su nosili božićno drvo ili oni koji su pokušali ubiti Dragišu Galjaka, koji je sa dva metka pogođen u leđa od strane Kurtijeve policije.
"Voleli bismo da se tu standardi izjednače. Mi imamo dobru komunikaciju sa NATO-om, profesionalnu, vrlo korektnu. Nastavićemo takvu saradnju da imamo i u buduće", rekao je on.
On je takođe istakao da važnost priključenja EU ostaje cilj Srbije i da su, u skladu sa tim, održani veoma fer i pošteni izbori, kao i da će Srbija prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.
"Pozvali smo pripadnike i predstavnike ODIHR-a da učestvuju u posmatranju čak i naših lokalnih izbora, iako to nije naša obaveza, ali smo i to uradili da bismo pokazali da ništa ne krijemo zato što mislim da imamo toliko čvrst i toliko jasan legitimitet", rekao je Vučić.
Vučić je kazao da Srbija nema čega da se plaši i da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodno pravne norme, ali je takođe važno da se smanji mešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, jer se Srbija ne meša nikome u njihove unutrašnje poslove.
Vučić je rekao da je ponovio da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH kao međunarodno priznate države i da nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.
"I mi smo poštovali svaki dogovor i poštovaćemo uvek u budućnosti dogovor tri naroda, konsenzus tri naroda i Dejtonski mirovni sporazum i stvarno sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju kako kome padne na pamet", rekao je Vučić.

Nemačka najvažniji ekonomski partner Srbije

On se zahvalio Pistorijusu na poseti Republici Srbiji i dodao da je Nemačka za našu zemlju najvažniji ekonomski partner.
Predsednik Srbije je naglasio da smo dobili konačne podatke za 2023. godinu i da je ukupna razmena roba sa Nemačkom bila 9,13 milijardi evra.
Rekao je i da Srbija ima veći bruto domaći proizvod nego sve druge zemlje zajedno Zapadnog Balkana.
Naveo je da je rekao ministru odbrane Pistorijusu, koji je verovatno danas i najpopularniji političar u Nemačkoj, da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta, koje bi trebalo da delimo s EU, a pre toga sa regionom.
"Da smo zato i preduzeli određene korake, ne samo u okviru inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces, već i neke druge stvari koje smo unilateralno radili, da bismo otvorili to tržište i da bismo pokazali našu spremnost da učestvujemo u jednom od najvažnijih ekonomskih projekata za budućnost naše zemlje", rekao je Vučić.

Pistorijus: Moraju da se nastave i sprovode dogovoreni sporazumi

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da je sa Vučićem imao kratak, otvoren i iskren razgovor tokom kojeg je zaključeno da je Srbija najveća ekonomija Zapadnog Balkana i partner Nemačke. On je dodao da to što je Srbija najveća ekonomija, znači da ima i najveću odgovornost.
Prema njegovim rečima, vidi se veliki potencijal za razvoj kroz integraciju regiona, što je važno i za članstvo u EU.
"Zato su važni stabilnost i susedski odnosi", rekao je on.
Rekao je da su razgovarali i o Republici Srpskoj i da će se zalagati za integritet te teritorije.
"Jedinstveni smo i u tome da sa eskalacijom može da bude štete. Mudrost u političkom životu je da moraju da se prave kompromisi i prevaziđe prošlost i da sprečimo eskalaciju i tenzije. Nasilje i pretnje nisu sredstvo političkog uslovljavanja", rekao je on.
Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Pistorijus je rekao da je tokom posete južnoj srpskoj pokrajini pozvao na dijalog i da je bio jasan da se svaka legitimna mera mora doneti da niko ne trpi štetu i da postoje prelazni rokovi, bez zaoštravanja situacije.
"Smanjivanje jedinica na Kosovu je zato važno kao i da Srbija nastavi istragu o Banjskoj", rekao je on.
Dodao je da dijalog o normalizaciji pod posredstvom EU treba nastaviti sa posvećenošću zbog približavanja EU.

"Moraju da se nastave i sprovode dogovoreni sporazumi i zahvalan sam predsedniku koji me je uverio da od strane Srba ne treba očekivati negativan uticaj", rekao je Pistorijus.

Rekao je i da se razgovaralo o nedavno održanim izborima i da čeka izveštaj.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala