- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Mali raketni čamac Višnji Voločok na vojnim vežbama Crnomorske flote. - Sputnik Srbija

UŽIVO Crnomorska flota uništila ukrajinski bespilotni čamac koji se kretao ka Krimu

Pratite nas
Ruska vojska nastavlja sa ofanzivom, poboljšala je svoje položaje na krasnolimanskom pravcu. Zelenski smenio glavnokomandujućeg ukraijnske vojske Valerija Zalužnog i na njegovo mesto imenovao Aleksandra Sirskog. Nove optužbe iz Rusije – američko osoblje najverovatnije prisustvovalo obaranju ruskog transportnog aviona sa ukrajinskim zarobljenicima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:08 09.02.2024
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
SVET
Bajden: Nesposobnost Kongresa da odobri finansiranje Ukrajine je nedopustiv nemar
21:24 09.02.2024
U Kijevu boravi delegacija Predstavničkog doma američkog Kongresa na čijem je čelu predsednik Obaveštajnog odbora Majk Tarner.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je sa delegacijom, u kojoj su predstavnici obe američke partije, razgovarao o daljim isporukama raketa velikog dometa "atakms". Kako je naveo, nije došlo do dogovora.
21:18 09.02.2024
U Crnom moru otkriven je ukrajinski bespilotni čamac koji se kretao ka Krimu. Patrola Crnomorske flote ga je uništila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
21:03 09.02.2024
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da od ukupnog broja pripadnika ukrajinske vojska koji, prema njegovim rečima iznosi oko milion ljudi, u borbama aktivno učestvuje 200-300 hiljada vojnika, te da novom glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Aleksandru Sirskom predstoji da revidira to pitanje posredstvom pravilne rotacije vojnika.
„Mobilizacija, rotacija i demobilizacija su pitanja koja je potrebno rešiti“, istakao je Podoljak.
20:49 09.02.2024
Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni oglasio se na Telegram kanalu prvi put nakon što je smenjen, istakavši da trenutno ne obavlja nikakvu dužnost.
„Osećam čast i odgovornost prema svakom od branilaca Ukrajine, uprkos tome što trenutno ne obavljam nikakvu dužnost“, napisao je on.
20:32 09.02.2024
Nastavljaju se smene u ukrajinskoj vojsci. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski razrešio je dužnosti dosadašnjeg načelnika Generalštaba Sergeja Šaptalu i na njegovo mesto postavio Anatolija Bargileviča koji je bio komandant snaga teritorijalne odbrane.
18:18 09.02.2024
Protestni skup na kome se zahteva vraćanje bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog na tu dužnost održava se trenutno na Trgu nezavisnosti u Kijevu, objavio je na društvenim mreža.
.„U Kijevu na Majdanu održava se akcija ‘Vratite Zalužnog’“, navodi se u objavi.Takođe se ističe da je u centar Kijeva već stigla i policija.
17:46 09.02.2024
NATO želi da preuzme na sebe koordinaciju isporuka oružja Ukrajini kako bi se osigurao u slučaju da se promeni vlast u Vašingtonu, iako su ranije u Alijansi uvek isticali da je pomoć Kijevu suverena odluka država članica, piše nemački „Handelsblat“ pozivajući se na izvore.
Rukovodstvo NATO smatra da je svrsishodno da se integriše format „Ramštajn“, odnosno Kontakt grupa za Ukrajinu, u strukture NATO i da se tako osiguraju od moguće smene vlasti u SAD. Ove nedelje se prvi put diskutovalo o tome među članicama, navodi se u članku.

„U NATO počinje fundamentalna promena kursa: zapadni odbrambeni savez priprema planove kako da na sebe preuzme koordinaciju isporuka oružja Kijevu“, navodi list i dodaje da u Alijansi sve više sumnjaju u to da će Vašington nastaviti sa isporukama ukoliko na predsedničkim izborima u novembru pobedi Donald Tramp.

Razradom plana bavili su se savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan i šef NATO Jens Stoltenberg.
Nemačka vlada, prema pisanju „Handelsblata“, sa skepsom gleda na inicijativu jer bi ona mogla da se protumači kao da NATO vodi rat protiv Rusije, dok su je istočnoevropske zemlje podržale.
16:29 09.02.2024
Smena Valerija Zalužnog s mesta glavnokomandujućeg ukrajinske vojske znak je nekompetentnosti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, piše "Tajms" pozivajući se na ukrajinske vojnike.
U članku se navodi da mnogi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine smatraju da je postavljanje Aleksandra Sirskog na to mesto politička odluka. Sirskog optužuju da je žrtvovao deo najboljih ukrajinskih jedinica kako bi što duže zadržao Artjomovsk.
Za Zelenskog smatraju da nema širinu i da u svoj tim uključuje nesposobne ljude.
16:16 09.02.2024
Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će treće nedelje februara u Lavovu biti otvoren prvi regrutni centar za ukrajinsku vojsku i snage bezbednosti.
Radi se o pilot projektu koji ima za cilj da se na efikasniji način poveća broj vojnika.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tražio od novog glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog da nađe novi pristup kada je reč o mobilizaciji i rotaciji vojnika kako bi se angažovalo skoro milion ljudi koji nisu bili na frontu.
16:09 09.02.2024
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
14:04 09.02.2024
Najnovije informacije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ odbile pet napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske u rejonu Harskovske oblasti i u Donjeckoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio 185 vojnika, dva pikapa i oruđe M119 američke proizvodnje.
Jedinice „Centar“ su na krasnolimanskom pravcu poboljšale položaje i odbile dva napada jurišnih jedinica u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio 290 vojnika, tri oklopna vozila i sedam automobila.
Ruska vojska je u donjeckom pravcu porazila ukrajinsku vojsku u naseljima Donjecke Narodne Republike i dobila dva napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske. Neprijatelj je imao 300 ubijenih i ranjenih vojnika, uništeno je pet automobila, haubica D-20 i oruđe D-30. Oštećena su dva punkta za komandu dronovima, radarska stanica i dva skladišta sa municijom ukrajinske vojske.
Na južnodonjeckom pravcu su jedinice „Istok“ porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u Zaporoškoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio više od 190 vojnika, dva tenka, šest automobila i haubicu Msta-B.
Ukrajinska vojska je na hersonskom pravcu izgubila oko 50 vojnika, pet automobila i haubicu D-30. Uništena su dva lansirna sistema i radar za otkrivanje raketnog kompleksa S-300. Uništena je ukrajinska vojska i tehnika u 118 rejona.
PVO sredstva su tokom 24 sata presrela 15 granata sistema „hajmars“, „uragan“ i „oljha“. Uništeno je 97 ukrajinskih dronova u DNR-u, LNR-u i Zaporoškoj oblasti.
Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 570 aviona, 265 helikoptera, 12.137 dronova, 464 raketnih kompleksa, 14.953 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 1.218 višecevnih bacača raketa, 8.000 oruđa i minobacača, kao i 18.404 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike.
13:36 09.02.2024
Veoma teška situacija na kupjanskom pravcu
Na kupjanskom pravcu situacija je veoma teška za ukrajinsku vojsku s obzirom da se ruske snage bore „s matematičkom preciznožšću“, izjavio je general ukrajinske vojske u ostavci Sergej Krivonos.
„Više puta sam skretao pažnju na situaciju na kupjanskom pravcu, pozivao sam rukovodstvo da prate dešavanja na tom delu fronta jer se ruske snage bore veoma pametno, pokušavaju da sprovedu u delo sve moguće varijante“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Ukrajina bi mogla uskoro da ostane bez kontrole nad železnicom na tom delu teritorije, a kupjanski čvor je moćna stvar koja će omogućiti ruskim snagama da prebacuju ogroman deo svojih snaga po celoj liniji fronta.
Krivonos je takođe upozorio i da Kijev, zbog slabe ekonomije, nije u stanju da osigura dovoljnu količinu municije i naoružanja za potrebe svoje vojske, što takođe donosi prednost Rusiji.
12:40 09.02.2024
Norveška planira da Ukrajini preda PVO sisteme „nasams"
Plan Norveške je da Ukrajini preda protivvazduhoplovne sisteme „nasams" u vrednosti od oko 325,9 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Norveške.
12:19 09.02.2024
Prva objava Sirskog nakon dolaska na čelo ukrajinske vojske
Novi glavnokomandujući ukrajinskom vojskom Aleksandar Sirski prvi put se oglasio nakon što je postavljen na tu funkciju. On je na Telegramu napisao: „Životi i zdravlje vojnika su uvek bili glavne vrednosti ukrajinske vojske“.
11:45 09.02.2024
Uzbuna za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine
Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.
Kako se navodi, sirene se čuju u svim regionima, kao i u delovima Donjecke Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.
11:35 09.02.2024
Mornarička pešadija ruske mornarice na vežbi bojevog gađanja u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
RUSIJA
Šojgu u obilasku zone SVO: Jedinice grupe „Zapad“ pokazale izuzetno visoku efikasnost /video/
08:25 09.02.2024
Uništen ukrajinski izviđački dron kod Kupjanska
Ruski višecevni raketni lanser „tor-M2“ uništio je ukrajinski izviđački dron koji je obletao teritoriju na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
U pitanju je jedinica koja u zoni specijalne operacije obavlja dužnosti u okviru vojne grupacije „Zapad“.
Inače, ove dronove snage Kijeva koriste kako bi navodile svoje artiljerijce kuda da nišane.
08:24 09.02.2024
Ruski Ka-52M uništili oklopna vozila ukrajinske vojske
Posade ruskih helikoptera Ka-52M uništili su jedan komandni štab ukrajinske vojske na donjeckom pravcu i oklopnu tehniku koja se tu nalazila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Napad je izveden nenavodđenim raketama.
08:24 09.02.2024
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala