- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Blumberg“: Smena Zalužnog može kao bumerang da se okrene protiv Zelenskog

© Sputnik / Nikolaj Lazarenko / Uđi u bazu fotografijaOružane snage Ukrajine
Oružane snage Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 09.02.2024
Pratite nas
Smena Valerija Zalužnog na poziciji glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine nosi sa sobom političke rizike za ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog velike popularnosti generala među stanovništvom, piše agencija „Blumberg“.
Prema ocenama agencije, zamena Zalužnog na Aleksandra Sirskog predstavlja politički rizik za ukrajinskog predsednika zbog velike popularnosti bivšeg glavnokomadujućeg među stanovništvom, a koja iznosi više od 90 odsto.
Agencija je ukazala da ukrajinski predsednik nije pojasnio kakvu će ulogu imati Zalužni, a za koga Zelenski tvrdi da treba da ostane „deo tima“.
Takođe, bez obzira na to što je Zelenski okarakterisao Sirskog kao najiskusnijeg komandanta Oružanih snaga Ukrajine, novi glavnokomandujući nema veliku podršku u zemlji.
Prema rečima profesora za strateška istraživanja Filipsa Obrajana sa škotskog Univerziteta „Sent Endrjuz“, Sirski predstavlja najkontroverzniju vojnu figuru u Ukrajini, kao i da je njegovo imenovanje rizičan potez za Zelenskog.
Ukrajinski predsednik je 8. februara smenio glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao Aleksandra Sirskog, komandanta kopnenih snaga.
Pogledajte i:
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski smenio Zalužnog; DNR: Novi komandant Sirski se već pokazao kao loš strateg u Artjomovsku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala