- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zelenski smenio Zalužnog; DNR: Novi komandant Sirski se već pokazao kao loš strateg u Artjomovsku

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeNačelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni
Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski smenio je glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i na njegovu poziciju imenovao Aleksandra Sirskog, komandanta kopnenih snaga. Zelenski je dodao da, zbog nedostatka ljudstva i potpune mobilizacije, od novog glavnokomandujućeg očekuje nov pristup mobilizaciji i rotaciji vojnika.
Ukrajinski lider je istakao da Oružane snage Ukrajine broje gotovo milion pripadnika i da dobar deo njih ,,nije osetio front“.
Prema njegovim rečima, u najskorije vreme od Sirskog očekuje realan, detaljan plan dejstava Oružanih snaga Ukrajine za ovu godinu. Zelenski je naglasio da Sirskom predstoji da u armiji izgradi efikasan rotacioni sistem.

,,Politiko“ objavio glavni razlog smene Zalužnog

,,Politiko“ piše da je glavni razlog za smenu Zalužnog njegovo odbijanje da se povinuje preporukama američkih savetnika po pitanju letnje ofanzive ukrajinske vojske, koja se završila potpunim krahom.

,,Između Zalužnog i Pentagona postojala su ozbiljna neslaganja o tome kako treba da se vodi ofanziva. Pentagon je insistirao da ukrajinska vojska izvede jedan moćan prodor u pravcu za koji su američki oficiri smatrali da je moguće, a umesto toga Kijev je počeo ofanzivu u nekoliko pravaca, smatrajući da će ruskoj vojsci biti teže da šalje vojsku na nekoliko različitih tačaka“, objavilo je izdanje.

Izdanje ističe da je posle nekoliko nedelja, koliko su trajale rasprave, postalo očigledno da Ukrajinci uopšte nisu želeli da slušaju savete Amerikanaca.

DNR: Sirski loš strateg

Zamenik lidera DNR Jan Gagin je rekao da se Sirski već pokazao kao loš komandant i loš strateg, jer je rukovodio odbranom Artjmovska.
,,On je odveo u smrt desetine ukrajinskih vojnika, izgubio ogromnu količinu tehnike, nije spasao vojsku“, naglasio je Gagin.
Prema pisanju medija, Sirski je poznat po tome što je svoje sopstvene vojnike u Časovom Jaru i Konstantinovki gotovo doveo do bunta.
Rođen je u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, gde i danas ima rođake.
Završio je Vojnu akademiju u Moskvi.
Koordinator za strateške komunikacije u Savetu nacionalne bezbednosti Bele kuće Džon Kirbi saopštio je da odluke koje se tiču vojnog rukovodstva Ukrajine donosi Zelenski i da su oni spremni da sarađuju sa bilo kojim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine.
Stejt department nije komentarisao odluku o smeni Zalužnog, ističući da je to suverena odluka kijevskih vlasti.
Prethodno je pomoćnik predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven za televiziju „Si-Bi-Es“ izjavio da se Vašington neće mešati u moguću odluku ukrajinskih vlasti o smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.
Bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Berjoza ​​izjavio je u ponedeljak da je Valerij Zalužni smenjen sa funkcije glavnokomandujućeg ukrajinske vojske. Sa svoje strane, poslanik Vrhovne rade Ukrajine Aleksej Gončarenko (u Rusiji stavljen na spisak terorista i ekstremista) rekao je da je Zalužni obavešten o ostavci, ali da još nema odgovarajućeg ukaza. Kasnije je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov saopštio da Zelenski nije smenio Zalužnog.
Međutim, spekulacije u ukrajinskim medijima i na društvenim mrežama o smeni Zalužnog su se nastavile. „Vašington post“ je u sredu, pozivajući se na visoke činovnike u Kijevu, pisao da će Zalužni za sada zadržati svoju funkciju, ali je odluka o njegovoj ostavci već doneta.
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski poslanik: Zalužni će biti ambasador u Londonu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala