- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ukrajinski poslanik: Zalužni će biti ambasador u Londonu

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVGlavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni
Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Evgenije Ševčenko tvrdi da je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni pristao da bude ambasador u Velikoj Britaniji. Prema rečima poslanika, glavnokomandujući bi mogao da bude razrešen dužnosti narednih dana.
„Želim da kažem da je, prema mojim informacijama, Zalužni pristao na mesto ambasadora u Velikoj Britaniji. Najverovatnije će tamo i otići, a znamo da su ljudi koji su poslati kao ambasadori – otišli u političku penziju, niko se nije vraćao. Takva je tradicija u Ukrajini. Zato ću razočarati sve ljubitelje Zalužnog ovde“, rekao je Ševčenko u intervjuu direktoru Ukrajinskog instituta za globalne strategije Vadimu Karasevu.
Istovremeno, poslanik napominje da, ako Zalužni ipak ne ode u Veliku Britaniju, onda nakon smene ima velike šanse da postigne uspeh u politici.
„Ako ode u ambasadore, onda je to – to, Zalužnog kao političara više nema. Ako ne ode, ostaće u Ukrajini i početi da pravi neku svoju političku karijeru. Naravno, ima šanse, i one nisu male, već velike“, dodao je Ševčenko.
On je dodao da se smena vrhovnog komandanta može očekivati oko 8. februara, „plus-minus par dana“.
U nedelju je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za italijansku televiziju „RAI“ priznao da razmatra mogućnost kadrovskih promena u vojnom vrhu zemlje.
Saopštenja o smeni Zalužnog pojavila su se u ukrajinskim medijima i na društvenim mrežama 29. januara. Toga dana Zelenski je, navodno, predložio da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine dobrovoljno podnese ostavku. Kako je izjavio bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Berjoza, Zalužnom je ponuđeno mesto ambasadora u jednoj od evropskih zemalja, ali je glavnokomandujući to odbio.
Međutim, spekulacije u medijima i na mrežama o smeni Zalužnog su se nastavile. Ukrajinski mediji ostavku glavnokomandujućeg povezuju sa neuspehom letnje „kontraofanzive“ Oružanih snaga Ukrajine i političkim ambicijama Zalužnog. Informacije o predstojećoj ostavci potvrdili su i brojni strani mediji pozivajući se na svoje izvore.
Pogledajte i:
Žurnalist Seйmur Herš. Arhivnoe foto - Sputnik Srbija, 1920, 02.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki novinar Herš objasnio zašto Zelenski želi da smeni Zalužnog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala