Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Za njih su izbori bez Srba na severu Kosova vrhunac demokratije, pa bi da drže lekcije Beogradu

© Tanjug / DOPISNIŠTVO KIMLokalni izbori na severu KiM koje Srbi bojkotuju
Lokalni izbori na severu KiM koje Srbi bojkotuju - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Za rezoluciju Evropskog parlamenta o proveri nedavno održanih izbora u Srbiji glasali su oni koji su izbore na Kosovu i Metohiji, na kojima nisu učestvovali Srbi, videli kao vrhunac demokratije. Tako da, sama rezolucija ima ulogu još jednog vida pritiska na državu Srbiju, kaže Dubravka Filipovski, član državne delegacije u Savetu Evrope.
Evropski parlament izglasao je rezoluciju o Srbiji kojom se Beograd poziva na nezavisnu međunarodnu istragu o „nepravilnostima na poslednjim izborima u Srbiji“. Za je glasao 461 poslanik, a protiv je bilo 53.

Samo novi pritisak

Dubravka Filipovski ističe pre svega da ova rezolucija nije obavezujući i da je njena suština – dodatni pritisak na Srbiju.
„Srbija nije priznala nezavisnost Kosova niti je uvela sankcije Rusiji i ja kao član naše delegacije vidim šta se tamo dešava. Oni krše sve svoje pravne akte kako bi takozvanu državu Kosovo uveli u Savet Evrope. U tom kontekstu gledam i na donošenje ove neobavezujuće rezolucije. Podsećam da su pre toga evroposlanici predlagali zemljama članicama Evropske unije da se od Srbije zahteva da odmah i hitno prizna Kosovo i da uvede sankcije Rusiji,“ ističe naša sagovornica.
Kako kaže, u ovim turbulentnim geopolitičkim dešavanjima i rezoluciju EP vidi kao još jedan vid brutalnog pritiska na Srbiju. Iako su svi posmatrači na izborima, njih oko pet i nešto hiljada, bili bez primedbi. Takođe, ona podseća da je samo jedna stranka koja je učestvovala na izborima imala primedbe.

Srbija će izneti dokaze

„Sinoć je predsednik Srbije u razgovoru sa nemačkim vojnim ministrom rekao da će Srbija pružiti sve dokaze u vezi sa izbornim procesom ako to od nje bude traženo. Srbija ima svoj apsolutan legitimitet na ovim izborima, građani su rekli svoje “, ističe Filipovska.
Ona sve ovo vidi kao jednu farsu u režiji onih evropralemanetaraca kojima su izbori koji su održani na Kosovu bez učešća Srba, i po kontejnerima, i čija je izlaznost bila ispod tri odsto, - vrhunac demokratije.
„Očigledno da je ova rezolucija izlobirana i mi ćemo iz ovoga izaći još jači. Ako budu tražili dokaze, Srbija će ih pružiti jer sam uverena kao i većina naših građana, da su izbori prošlu u demokratskoj atmosferi,“ ističe sagovornica Sputnjika.

A o medijima…

Inače evroparlamentarci očekuju konačni izveštaj OEBS/ODIHR-a o izborima i pozivaju Srbiju na primenu preporuka ove institucije i Venecijanske komisije, znatno pre narednih izbora.
Evroposlanici podržavaju i brzo slanje "ad hok misije za utvrđivanje činjenica" u Srbiju, uz samo učešće EP.
Evropski parlament naglašava da "pregovori sa Srbijom mogu da se nastave samo kada zemlja napravi značajan napredak u reformama, ali i u potpunosti sprovede preporuke OEBS-a i Venecijanske komisije o izbornim uslovima.“
Podsećanja radi, u prvom nacrtu rezolucije pisalo je da je u Srbiji „većina medija pod jakim uticajem vlade“, kao i da ima malo medijskog prostora za opozicione partije i pored promena zakona.
Takođe su pomenuti bili i Sputnjika i RT Balkan, a u nacrtu rezolucije objavljenom na sajtu Evropskog parlamenta, pisalo je da su ti ruski mediji „aktivno doprineli širenju dezinformacija o opozicionim kandidatima“. Pritom, ne prilaže se bukvalno nikakav dokaz za te besmislene tvrdnje.
Pogledajte i:
Plenarna sednica Evropskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
SRBIJA
Teška paranoja: Deo evropskih parlamentaraca okrivljuje i Sputnjik za rezultate izbora u Srbiji
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
SRBIJA
Brnabićeva o rezoluciji u EP: One dođu i prođu, ali jedno će večno ostati upamćeno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala