Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić odgovorio Kurtiju u SB UN: Srbija nije ničija marioneta već nezavisna i slobodna zemlja

© AP Photo / Darko VojinovicIzbori u Srbiji
Izbori u Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, na kraju vanredne sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM u replici na izlaganje a premijera privremenih prištinskih institucijAljbina Kurtija, da Srbija nije ničija marioneta već slobodna, nezavisna i slobodarska zemlja
Vučić je dodao da je na KiM prema Povelji UN i Rezoluciji 1244 jedino prekršen teritorijalni integritet Srbije.
"Neko mora da shvati da u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom 1244 jedini teritorijalni integritet koji je prekršen jeste teritorijalni integritet Srbije. Nema drugih zemalja u kojima je došlo do kršenja teritorijalnog integriteta. I konačno moram da zahvalim i izrazim zahvalnost za 109 zemalja unutar UN koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da zahvalim 109 naroda u svetu koji se drže Povelje UN i Rezolucije 1244", rekao je Vučić.
Takođe, naveo je da je pomenuto u SB UN da je Srbija produžena ruka Rusije.
"Kao ponosni predsednik Srbije, a govorim svima vama i vidite da mi je lako da vas pogledam u oči i kažem - da je Srbija nezavisna, suverena, slobodarska zemlja, da mi nismo ničije marionete, ni SAD, Rusije ili bilo koje druge zemlje u svetu i tako će i ostati", poručio je Vučić.
Naglasio je da je zato toliko ponosan što je video našu prelepu zastavu koja se vijori pred zgradom Ujedinjenih nacija.
"Hvala vam još jednom što ste me saslušali i što ste mi dali priliku da vam se obratim", istakao je Vučić.
Predsednik Srbije je pre toga nalgasio da većina zemalja koje su protivno Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija priznale nezavisno Kosovo pokušavaju da nađu dovoljan razlog i opravdanje za sve što je Priština radila i da je to efekat koji ima događaj 24. septembra, što je Srbija kao država osudila.
"Ali neko mora da objasni i kaže šta se zapravo desilo i zašto ja to nisam pomenuo tokom govora. Pre svega, nije dobro da ništa nismo čuli o pokušajima ubistva srpske dece zato što su nosili badnjak. Ali morate da znate da smo deset meseci pre slučaja Banjska pregovarali smo sa EU i SAD i pokušali smo da udovoljimo, preklinjali i molili Srbe da se pomere sa barikada koje su podignute zbog konstantnog sistematičnog napada Prištine na njih. I ja sam sam primio sve garancije i od SAD i od EU i pokušavao sam da ubedim kosovske Srbe da prihvate te garancije", rekao je Vučić.
Istakao je da su verovali njemu, ali ne i EU i SAD.
"Rekli su - oni će da prekrše i zaborave sve, a naše će loviti kao zečeve. Ja sam rekao ne možemo da dobijemo više, moramo da verujemo našim evropskim i američkim partnerima. Oni su rekli uradićemo to, ali i dalje ne verujemo da će oni da ispoštuju to što su nam obećali", rekao je Vučić.
Naglasio je da su tri meseca posle toga vlasti u Prištini počela da love Srbe koji su podizali barikade.
"I to je bio jedan od razloga zašto su ti ljudi koji su rođeni i ceo svoj život živeli na Kosovu, želeli da odbrane svoja ognjišta, da odbrane svoje porodice. Jesu li oni to s pravom uradili? Ne verujem, ali morate da znate pravi razlog. Čak i posle toga počeli smo istražni proces i videćemo optužnice. Ali neko mora da shvati da u skladu sa poveljom UN i Rezolucijom 1244 jedini teritorijalni integritet koji je prekršen jeste teritorijalni integritet Srbije", naglasio je Vučić.
Pogledajte i:
Vanredna sendnica SB UN o situaciji na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
SRBIJA
Veliki korak Srbije u Njujorku: Članice SB UN osudile potez Prištine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala