Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Veliki korak Srbije u Njujorku: Članice SB UN osudile potez Prištine

© Tanjug / STRVanredna sendnica SB UN o situaciji na KiM
Vanredna sendnica SB UN o situaciji na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Zemlje članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na vanrednoj sednici o stanju na Kosovu i Metohiji, osudile su potez prištinskih privremenih vlasti da u južnoj srpskoj pokrajini bude ukinut dinar kao sredstvo plaćanja.
Srbi na Kosovu su se suočili sa neposrednom opasnošću opstanka, upozorio je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski. Odlukom da ukine promet srpskog dinara Priština je stvorila nepodnošljive uslove za život Srba u pokrajini, rekao je on i dodao da to nije ekonomska, već politička i diskriminaciona odluka.
Pored Rusije i predstavnici drugih članica SB UN reagovale su na sličan način.

Kina: Priština izazvala ozbiljnu tenziju

Kineski ambasador pri UN, Žang Jun ocenio je da su jednostrani potezi vlasti u Prištini imali ogroman uticaj na živote kosovskih Srba i izazvali tenzije i paniku koje Kina smatra "veoma ozbiljnim".
Nove tenzije i obnovljeni antagonizam među etničkim zajednicama predstavljaju pretnju po regionalni mir i stabilnost i doprinose bilo čijim interesima, rekao je kineski ambasador.
Peking je od šefice UNMIK-a Karolin Zijade zatražio da zahteva ukidanje nezakonitih i nerazumnih odluka Prištine, dok je od privremenih vlasti u Prištini zatražio da bez odlaganja odustane od ovih odluka.
"Mir na KiM utiče na mir i stabilnost Balkana i čitave Evrope. Kineski stav o ovom pitanju je jasan od samog početka - jednostrane akcije ne pomažu rešavanjeu kosovskog pitanja", rekao je Žang Jun.
Podržavamo nastojanja strana da postignu obostrano prihvatljivo rešenje dijalogom u okvorima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uz poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je kineski ambasador.

SAD traže hitno odlaganje odluke o finansijskim transakcijama

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild navela je da je Vašington izrazio
rezerve o odluci da evro bude jedina valuta na KiM i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.
"Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima", rekla je Tomas-Grinfild.
Tomas-Grinfild je, takođe, rekla da akcije kosovske policije na zapadu KiM i upad u prostorije srpske nevladine organizacije nije u skladu sa nastojanjima Prištine da stvori multietničko društvo.
"Ali kad smo ovde, moramo upozoriti da, posle četiri meseca, očekujemo da Srbija pozove na odgovornost odgovorne za događaje iz Banjske 24. septembra", rekla je Tomas-Grinfild.
Dijalog pod okriljem EU je najbolji način da se reše nerešena pitanja, rekla je američka ambasadorka.

Alžir: Zabrinjava finansijska odluka Prištine

Predstavnik Alžira je kazao da nedavna finansijska odluka Prištine zabrinjava jer može negativno da utiče na Srbe na Kosovu i Metohiji.
„Ova akcija može povećati etničke tenzije i rizikovati eskalacije u već napetom kontekstu. Može da naruši krhko primirje i može ometati napore za održavanjem mira i stabilnosti regiona“, istakao je on i preneo tri poruke Alžira:
Prvo, kako je rekao, hitno je da se izbegne eskalicija i potrebno je suzdržavanje od etničkih tenzija: Neophodno je omugućiti Srbima da dobijaju sredstava bez ikakvih ometanja, naglasio je.
Pod dva, jednostrane mere ne samo da ometaju stabilnost već mogu da dovedu do eskalacije, te pozivamo prištinske vlasti da uspostave ZSO kako je dogovoreno Briselskim sporazumom, kazao je predstavnik Alžira.
Pod tri, želimo ponoviti koja je ključna uloga Unmika u stabilizaciji stanja na terenu. Takođe, cenimodijalog pod posredstvom EU koji za cilj ima mirno rešenje. Alžir veruje da konstruktivan dijalog jedino rešenje i dajemo podršku prihvatljivom rešenju u okviru rezolucije 1244 uz poštovanje principa Povelje UN, zaključio je on.

Tri britanska predloga za smirivanje tenzija

Britanski ambasador pri UN, Džejms Kariuki naveo je tri hitna koraka, koji se moraju sprovesti kako bi se smanjile napetosti na Kosovu.
"Srbija i Kosovo moraju da poštuju postojeće obaveze i izbegavaju jednostrane akcije i retoriku kako bi postavili osnove za obostrano prihvatljiv i održiv međusobni dogovor", rekao je britanski ambasador.
Kariuki je pozvao Prištini da "suverena prava koristi u skladu sa vizijom multietničke demokratije zasnovane na ustavnim odredbama".
Rekao je da je nedavnim potezima, kosovska centralna banka pokušala da ispuni svoju ulogu i reguliše promet stranom valutom, ali da je plan sprovođenja ove odluke, za sada, podbacio u polju uticaja na manjinske zajednice.
"Treba da obezbede da Srbi i ostale zaajednice i dalje primaju prihode dok se ne pronađe održivo rešenje", rekao je Kariuki.
Ujedinjeno kraljevstvo pozvalo je Srbiju da privede pravdi odgovorne za događaje u Banjskoj septembra prošle godine.
Pogledajte i:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
SRBIJA
Vučić u Savetu bezbednosti UN: Ovo što radi Priština je zločin protiv čovečnosti /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala