- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Američko vojno osoblje najverovatnije prisustvovalo obaranju Il-76

© Foto : RIA NovostiIstražitelji na mestu pada aviona Il-76
Istražitelji na mestu pada aviona Il-76 - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Velika je verovatnoća da je vojno osoblje Sjedinjenih Američkih Država bilo prisutno među posadom PVO sistema ,,patriot“, koja je oborila ruski vojni avion Il-76 sa ukrajinskim vojnicima u Belgorodskoj oblasti, izjavio je ruski ambasador u Americi Anatolij Antonov.
On je dodao da su predstavnici zvaničnog Vašingtona, naravno, to opovrgli, pozvavši se na neophodnost pojašnjenja kako je raketa američke proizvodnje PVO ,,patriot“ dospela na granicu sa Rusijom.
,,Amerikanci lažu da ne znaju kako je taj sistem dospeo na granicu Rusije, jednostavno zato što svako premeštanje američkog oružja moraju da kontrolišu Stejt department ili Ministarstvo odbrane“, naglasio je diplomata.
Prema njegovim rečima, održao je veoma ozbiljne sastanke sa predstavnicima i Stejt departmenta i Bele kuće povodom obaranja aviona.
,,Vašington je izrazio saučešće povodom terorističkog akta na Il-76, a takođe pokazao interesovanje za predlog Rusije o organizovanju istrage onoga što se dogodilo“, kazao je ambasador.
Antonov je istovremeno takođe naglasio da su SAD, u toku poslednjih diplomatskih kontakta sa Rusijom potvrdile da nisu spremni da uzmu u obzir njenu zabrinutost i da planiraju da sva sredstva i snaga usmere na isporuku novog naoružanja Kijevu.
Prethodno je "Njujork tajms" objavio da američki zvaničnici, pod uslovom da ostanu anonimni, priznaju da je ruski avion Il-76 u kojem su bili ukrajinski zarobljenici, oboren raketom "patriot".
Podsetimo, Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara iznad teritorije Belgorodske oblasti ruski vojno-transportni avion Il-76 koji je prevozio ukrajinske zarobljenike na razmenu. U avionu su se nalazile 74 osobe, od kojih 65 ukrajinskih vojnika i svi su poginuli.
Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je ekspertiza pokazala da je avion Il-76 oboren pomoću američkog sistema „patriot“.
On je rekao da Rusija insistira na međunarodnoj istrazi, ali niko iz sveta se nije odazvao tom pozivu.
Pogledajte i:
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
RUSIJA
Rusija: Ukrajinski neonacisti ciljano izabrali vreme napada na Lisičansk, SAD direktan saučesnik
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala