- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Ukrajinski neonacisti ciljano izabrali vreme napada na Lisičansk, SAD direktan saučesnik

© AP Photo / Bebeto MatthewsStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je u Ujedinjenim nacijama da cilj i vreme napada na Lisičansk nisu izabrani nasumice. Ukrajinski neonacisti su namerno čekali da porodice, za vikend, izađu u šetnju.
„Ukrajinski ekstremisti su toliko pomahnitali da gotovo svake nedelje izvršavaju terorističke akte na teritoriji Rusije", ocenio je diplomata.
Prema njegovim rečima, kijevske vlasti dogovaraju napade „hajmarsima" sa Sjedinjenim Američkim Državama, te je očigledno ko je saučesnik u napadu na Lisičansk.

„Vašington je direktan saučesnik napada na Il-76, Rusija ima neoborive dokaze o primeni sistema 'patriot'", poručio je Nebenzja.

On je dodao da je kijevski režim odustao od zahteva za sprovođenje međunarodne istrage o oborenom ruskom vojnom avionu Il-76.
Prema njegovim rečima, praktično odmah nakon pada aviona, generalštab Oružanih snaga Ukrajine je „trijumfalno potvrdio svoju umešanost", istovremeno de fakto, priznavši da je letelicu „hrabro i namerno oborila ukrajinska vojska".
„Međutim, čim je javnost saznala da je avion prevozio zarobljene ukrajinske ratne zarobljenike na mesto razmene, u kabinetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog radikalno su promenili svoju retoriku i počeli bojažljivo da odriču ikakvu umešanost Ukrajine u nesreću", objasnio je Nebenzja.
Moskva je spremna da informiše sve međunarodne organizacije o rezultatima istrage katastrofe Il-76, obavestila je o tome UN, kazao je diplomata.
„Rusija poziva Savet bezbednosti UN da odlučno osudi napad Oružanih snaga Ukrajine na Lisičansk, kao i druge terorističke akte kijevskog režima", poručio je predstavnik Rusije u UN.
Nebenzja je poručio da će svi umešani snositi odgovornost za napad.
Ukrajinska vojska granatirala je u subotu Lisičansk, a jedna granata pala je na pekaru u centru grada, izjavio je šef Luganske Narodne Republike Leonid Pasečnik.
Poginulo je 28 osoba, a među njima trudnica i petogodišnje dete, dok je 10 osoba ranjeno.
Lisičansk je grad u LNR u blizini fronta. U leto 2022. godine prešao je pod kontrolu republike. Ukrajinske snage su, prilikom povlačenja iz grada, uništile deo važnih administrativnih zgrada, a usled borbi, oštećeni su bili i važni infrastrukturni objekti. Oružane snage Ukrajine nastavljaju da redovno granatiraju grad.
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
U LNR pronađeni brojni dokazi o radu ilegalnih transplantologa u redovima Oružanih snaga Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala