- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

U LNR pronađeni brojni dokazi o radu ilegalnih transplantologa u redovima Oružanih snaga Ukrajine

CC0 / Pixabay / Hirurgija
Hirurgija - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
Brojni dokazi, uključujući dokumenta koja svedoče o radu „crnih transplantologa“u redovima Oružanih snaga Ukrajine, pronađeni su na teritoriji Severodonjecka u Luganskoj Narodnoj Republici, koja je do leta 2022. godine bila pod kontrolom ukrajinske vojske, saopštili su Sputnjiku predstavnici bezbednosnih struktura LNR.

„Na oslobođenim teritorijama pronašli smo prilično interesantna dokumenta koja svedoče da je transplantacija organa u Ukrajini bila uzela maha. Prvi donori su bili vojnici Oružanih snaga Ukrajine“, saopštila je predstavnica bezbednosnih struktura, koja je učestvovala u prikupljanju dokaza na ovu temu.

Prema njenim rečima, između ostalog, u Severodonjecku su pronađeni obrasci izjave-saglasnosti za vađenje ljudskih organa, popunjeni u ime pripadnika Oružanih snaga Ukrajine 2022. godine. Svi dokumenti bili su popunjeni istim rukopisom, a umesto potpisa donora stajao je isti pečat umesto potpisa.

Sagovornica je ocenila da vojnici verovatno nisu ni znali da takva saglasnost postoji. Prema podacima bezbednosnih struktura LNR, postoje brojni drugi dokazi koji indirektno potvrđuju rad transplantologa na crno na području Severodonjecka u periodu kada je bio pod kontrolom ukrajinske vojske, kako pre početka specijalne operacije, tako i posle, sve dok ga ruske snage nisu potpuno oslobodile.

Predstavnik bezbednosnih struktura je istakla da se posebno aktivan rad na vađenju organa vodio tokom borbi za Rubežno, Severodonjeck i njegovu okolinu u proleće 2022. godine.
Ukrajinska  vojska - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
RUSIJA
Crni transplantolozi: Ima li Ukrajina svoju „žutu kuću“
Prema informacijama brojnih svedoka, u tom periodu su zaposleni u gradskoj mrtvačnici nalazili na njenom području tela vojnika Oružanih snaga Ukrajine sa tragovima obdukcije i vađenja organa. Prema rečima medicinskih radnika, takva tela su naknadno „uklonjena“.

„U mrtvačnicu u sklopu gradske bolnice su tokom borbenih dejstava (u proleće 2022. godine) dovozili ranjene ukrajinske borce kojima su vađeni određeni organi, a zatim su tela odlagana i naknadno utilizovana. Ali, na osnovu direktno otvorene potrbušine moglo se utvrditi da nedostaju organi i čak je bilo moguće utvrditi da li je čovek bio živ pri seciranju“, objasnio je za Sputnjik medicinski radnik koji je u tom periodu radio u gradskoj bolnici Severodonjecka koji je želeo da ostane anoniman.

Strani lekari učestvovali u ilegalnim aktivnostima

Prema njegovim rečima, u tom periodu u bolnicu je redovno dolazilo nekoliko grupa stranih lekara u mobilnim operacionim vozilima hitne pomoći sa oružanom pratnjom u oklopnim automobilima. Takođe je, prema rečima sagovornika, u tom periodu nestao deo ranjenih boraca koji su iz Severodonjecka odvezeni u druge ukrajinske gradove.

„Krajem proleća-početkom leta 2022. godine, ukrajinska vojska je, povlačeći se iz Severodonjecka, iz nekog razloga intenzivno gađala ovu zgradu. To je gradska mrtvačnica. Ovde tela ukrajinskih vojnika nisu bila odložena u frižiderima, već su bila nabacana na gomilu, bilo ih je veoma mnogo“, kazao je stanovnik Severodonjecka koji je u to vreme bio u gradu.

Prema njegovim rečima, lokalni stanovnici su često viđali tako opremljena nestandardna vozila hitne pomoći u ovom regonu.

„U takvim vozilima, ranjenom borcu koji je doveden sa fronta mogli su prilično brzo na licu mesta biti izvađeni potrebni organi, poput, recimo, jetre, bubrega, pohranjeni u specijalnu komoru, ili odvezeni radi dalje transplantacije. Kad je čovek u teškom stanju, ubrizgava mu se jak narkotički lek i on se prevozi do određenog mesta gde se nalaze centri za transplantaciju organa u Ukrajini“, rekla je predstavnik bezbednosnih struktura.

Ona je dodala da su mesta u Ukrajini gde su dovozili ranjene borce Kramatorsk, Dnjepar, kao i Harkov.
U Ukrajini je 2021. godine bio donet zakon o transplantaciji, koji je predviđao transplantaciju ljudskih organa bez saglasnosti. U zakonu je reč o pojednostavljenju procedure vađenja organa umrlih lica, koja nisu za života dala saglasnost na doniranje svojih organa nakon smrti.
Krajem jula 2023. godine, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev saopštio je da kjevski režim koristi svoje ranjene vojnike kao biološki materijal, tajno im vadeći organe za transplantaciju. Takođe, istog leta, prema podacima izvora, ukrajinska vojna komanda intenzivirala je u Odeskoj oblasti i u delu Zaporožja koji je pod kontrolom Kijeva, prikupljanje donorskog i biometrijskog materijala od članova teritorijalne odbrane i pripadnika nacionalne policije.
Pogledajte i:
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
RUSIJA
Zaharova: Ukrajina - lider na crnom tržištu organa za transplantaciju, sarađuje i sa OVK
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala