- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pijanista Ivo Pogorelić 18. marta u Kolarčevoj zadužbini

© Foto : Sputnjiku ustupio CEBEF/Andrej Grilc Ivo Pogorelić
Ivo Pogorelić - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Pijanista Ivo Pogorelić, čija je koncertna izvođenja „Njujork tajms“ ocenio kao kreacije koje su 200 godina ispred svog vremena, održaće koncert u Beogradu 18. marta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
Pogorelić će nastupiti sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom pod dirigentskim vođstvom Aleksandra Markovića.
Slavni pijanista je održao maestralan koncert na 54. BEMUS-u 2022. godine, kada je podigao publiku na noge.
Posle dve godine stiže u rodni Beograd sa „Koncertom za klavir i orkestar br. 2“ Sergeja Rahmanjinova u prvom delu.
Udrugom delu najavljena je simfonijska svita „Šeherezada“ Nikolaja Rimskog-Korsakova, u kojoj nastupa violinista Florin Ilijesku, prvi koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Frankfurta, koji će u prvom delu koncerta biti na mestu koncertmajstora.
Pogorelićeve nastupe na prestižnim pozornicama sveta (Karnegi hol, Rojal Festival hol, Muzikferajn, Tonhale, Teatro Kolon, Santori hol, Elbfilharmonija i dr.) prati i posvećenost studijskom snimanju.
Kao ekskluzivni umetnik izdavačke kuće „Deutsche Grammophon“, Ivo Pogorelić je između 1981. i 1998. godine snimio 14 albuma, objedinjenih u komplet izdanju koje je po objavljivanju 2015. godine ovenčano francuskom nagradom „Diapason d’Or“ za ukupan doprinos diskografiji klasične muzike.
Nakon više od dvadeset godina isključive posvećenosti živom koncertiranju, Pogorelić se 2019. godine vratio u studio kao ekskluzivac diskografske kuće „Sony Classical“ i snimio album sa sonatama Betovena i Rahmanjinova koji je iste godine bio nominovan za nagradu „Gremi“.
Početkom 2022. godine izašao je i njegov drugi album za ovog izdavača sa tumačenjima dela Frederika Šopena.
Vojvođanski simfonijski orkestar je respektabilan ansambl visokog interpretativnog nivoa formiran februara 2011. godine.
U proteklom periodu uspešno je izveo preko 70 premijernih programa, sa učešćem svetski priznatih domaćih i stranih dirigenata, a iza sebe ima blizu 170 koncerata, posebno se ističući u poznoromantičarskom repertoaru, kao i u interpretacijama dela nastalih u 20. i 21. veku.
Aleksandar Marković je glavni gost-dirigent orkestra „Sinfonija Varsovija” od 1. septembra 2022. godine, a prethodne dve sezone (2021/2023) bio je i šef-dirigent Vojvođanskog simfonijskog orkestra.
Pored saradnje sa vodećim evropskim orkestrima, kao što su Kraljevska filharmonija iz Liverpula, Bi-Bi-Si Simfonijski orkestar Škotske, Orkestar „Betoven“ iz Bona, Orkestar Koncerthausa iz Berlina i niz drugih uglednih ansambala, angažovan je i u operskom repertoaru.
Ruski pijanista Sergej Davidčenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
KULTURA
Ruski pijanista Davidčenko premijerno u Beogradu povodom godišnjice Velike dvorane Kolarca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala