- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Ruski pijanista Davidčenko premijerno u Beogradu povodom godišnjice Velike dvorane Kolarca

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆRuski pijanista Sergej Davidčenko
Ruski pijanista Sergej Davidčenko - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Mladi ruski pijanista Sergej Davidčenko prvi put je večeras gostovao u Srbiji na koncertu sa Beogradskim kamernim orkestrom povodom 92. rođendana Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.
Na koncertu je nastupio i srpski umetnik na trubi Aleksandar Solunac, a sve pod dirigentskom supervizijom maestra Aleksandra Kojića.
Izvedena su dela klasičnih kompozitora Mocarta, Šostakoviča i Bartoka kao tri sasvim posebne muzičke priče i odvojene celine.
Kolarčev rezidentni sastav Beogradski kamerni orkestar je na početku koncerta bez solista izveo kompozicije "Divertimento za gudački kamerni orkestar K. 136, D-dur" (sa tri stava - "Allegro", "Andante", "Presto") austrijskog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.
Usledio je ekskluzivni nastup u Srbiji mladog ruskog pijaniste Sergeja Davidčenka, inače laureata priznatog 17. međunarodnog takmičenja "Čajkovski" 2023. godine, kao i dve specijalne nagrade.
Za prvo gostovanje u Beogradu, Davidčenko je izveo "Koncert za klavir, trubu i gudački orkestar op. 35, br. 1 u C-molu" ruskog kompozitora Dmitrija Šostakoviča.
Treće i poslednje delo večeras bile su čuvene "Rumunske igre" mađarskog kompozitora i pijaniste Bele Bartoka.
Navedeno delo izveo je samo Beogradski kamerni orkestar, čiji je rukovodilac i koncertmajstor Miljana Popović Materni.
Zgrada zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca na Studentskom trgu br. 5 počela je sa radom otvaranjem Velike dvorane 4. februara davne 1932. godine sa koncertom Beogradske filharmonije, kojom je tada dirigovao čuveni kompozitor Stevan Hristić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala