- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Strašni Stenli stoji na putu „slonovima“ sa devet života – „slava Bogu“

© AP Photo / Themba HadebeNigerija
Nigerija - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
Pratite nas
Reprezentacije Nigerije i Obale Slonovače sastaće se u nedelju u velikom finalu Kupa afričkih nacija na stadionu „Alesane Uatara“, koji je ime dobio po predsedniku Obale Slonovače.
„Super orlovi“ su do finalnog stepenika i šanse da se bore za četvrti trofej prvaka Crnog kontinenta stigli kroz dramatičnu završnicu koja ih je posle penal lutrije lansirala pravo u finale.
A, lako je moglo i drugačije da se završi. Apsolutni heroj Nigerije je golman Stenli Nvabili koji je odbranio dva jedanaesterca, dok je na šest dosadašnjih mečeva čak četiri puta sačuvao mrežu i najbolji je golman na afričkom kupu nacija bez dileme. Upravo će strašni i nesavladali Stenli stajati na putu „slonovima“ koji imaju devet života i koji su svašta preturili preko glave da bi stigli do finalnog dvoboja u Abidžanu u nedelju.
Nigerija je povela protiv Južne Afrike u polufinalu u 67. minutu preko Trast Ekonga iz penala, da bi njihov najbolji igrač Viktor Osimen u 85. minutu duplirao prednost, ali je VAR „pojeo“ taj pogodak.
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2024
SPORT
Jokić trenirao u majici posvećenoj Dekiju Milojeviću /foto/
I onda kako to obično često u fudbalu biva, usledio je pogodak na drugoj strani, nakon što je Mokoena bio hladnokrvan sa 11 metara.
Ušlo se u produžetke u kojima su mreže mirovale, pa se pristupilo penal lutriji.
Tu je blesnuo Stenli Nvabili koji je sa dve odbrane trasirao „super orlovima“ put u finale.
„Slava bogu. Uvek se trudim da učinim više za Nigeriju“, kratko i jasno poručio je heroj nacije Stenli Nvabili.
Posle toga na terenu su se našle reprezentacije Obale Slonovače i Konga, a slavili su domaćini turnira minimalnim rezultatom.
Jedini gol u izjednačenoj utakmici postigao je Sebastijan Ale, napadač Borusije Dortmund, koji je pobedio tumor testisa i vratio se igranju fudbala na najvećoj pozornici.
Ale je pogodio na asistenciju Maksa Gradela u 65. minutu, dok Kongo nije uspeo da odgovori i vraće se kući, iako je igrao najlepši fudbal na Kupu afričkih nacija. „Slonovi“ koji su preživeli Mali u polufinalu, pokazavši da poput mačke imaju devet života, boriće se za treću titulu na KAN, a prvu posle čak osam godina i to pred armijom svojih navijača!
U subotu od 21 čas biće odigran meč za treće mesto u kom se sastaju Južna Afrika i Kongo, dok će dan kasnije u velikom finalu borbu za trofej u identičnom terminu voditi Nigerija i Obala Slonovače.
Aleksandar Pavlović - Sputnik Srbija, 1920, 07.02.2024
SPORT
Srpski sin opčinio Nemce – da li će ga „zaključati“ pre Evropskog prvenstva?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala