- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Izraelska vojska na granici sa Pojasom Gaze - Sputnik Srbija

UŽIVO Hamas pozitivno odgovorio na predlog o oslobađanju talaca

Pratite nas
Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 123. dan. Izraelska vojska nastavlja operacije širom Pojasa Gaze, a najžešće borbe vode se u Kan Junisu i Rafi. Huti saopštili da su gađali dva trgovačka broda u Crvenom moru. Američka vojska izvela udar na dve bespilotne letelice Huta u Jemenu.
Najmanje 27.585 Palestinaca je ubijeno, a 66.978 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od izbijanja sukoba, 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
Izraelski naseljenici pod zaštitom policijskih snaga su danas upali u dvorište džamije Al-Aksa.
Vođa jemenskih pobunjenika Huta Abdul Malik al-Huti izjavio je danas da će ta grupa intenzivirati napade ukoliko Izrael ne okonča rat u Pojasu Gaze.
Palestinski Hamas je saopštio večeras da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva, "kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:53 06.02.2024
Visoki zvaničnik Hamasa Gazi Hamad kaže za Rojters da ta grupa namerava da oslobodi najveći mogući broj Palestinaca koje je Izrael zatvorio.
„Netanijahu pokušava da natera sve da poveruju da je pobedio ili da će ostvariti pobedu kako bi sačuvao svoju koalicionu vladu“, rekao je Hamad za Rojters.
On dodaje da je Hamasu trebalo neko vreme — više od nedelju dana — da odgovori na sporazum koji su izradili Egipat i Katar, jer su „mnoga pitanja [sporazuma] bila nejasna i dvosmislena“.
21:55 06.02.2024
Izrael neće prihvatiti Hamasove uslove za trajni prekid vatre u sklopu pregovora o oslobađanju talaca, rekao je izvor iz izraelske vlade javnom servisu Kan.
„Nećemo prihvatiti nikakve uslove za okončanje rata“, kaže izvor, prenosi Tajms of Izrael.
21:18 06.02.2024
Sanders: SAD su saučesnik u izazivanju katastrofe u Gazi
Američki senator iz američke države Vermont Berni Sanders izjavio je danas da su SAD "saučesnik u izazivanju humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze kroz finansijsku podršku Izraelu".
"Neka sam proklet ako dam još jedan novčić vladi (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua da bi nastavila rat protiv palestinskog naroda", napisao je Sanders na platformi X.
Sanders, nezavisni kongresmen blizak demokratama, iznudio je u januaru glasanje o rezoluciji kojom bi se nametnuli uslovi za pomoć Izraelu, objavila je Al-Džazira.
Senatori su velikom većinom glasali protiv toga predloga.
Predlogom se zahtevalo da se bezbednosna pomoć Izraelu zamrzne, osim ukoliko Stejt department u roku od 30 dana ne sačini izveštaj o tome da li je Izrael prekršio ljudska prava tokom vojnih operacija u Pojasu Gaze.
20:17 06.02.2024
Hamas pozitivno odgovorio na predlog o oslobađanju talaca
Palestinski Hamas je saopštio večeras da je pozitivno odgovorio na međunarodni predlog o primirju u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca iz zarobljeništva, "kako bi se obezbedio potpuni prekid vatre".
U saopštenju objavljenom na Telegram kanalu palestinske grupe ističe se da je ta grupa predlog prihvatila "u pozitivnom duhu", da bi se "obezbedio sveobuhvatan prekid vatre, okončala agresija, ukinula opsada i razmenili zarobljenici", prenosi Al Džazira.
"Time bi se završila agresija na naš narod, osigurala bi se pomoć, skloništa i rekonstrukcija, ukinula opsada Pojasa Gaze i postigla razmena zarobljenika", dodaje se.
Hamas je poručio i da ceni ulogu Egipta i Katara, kao i "svih zemalja koje žele da zaustave brutalnu izraelsku agresiju na palestinski narod".
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je ranije da SAD razmatraju odgovor Hamasa i da će razgovarati na tu temu sa izraelskim zvaničnicima kada sutra bude posetio Izrael.
Katarski premijer Abdulrahman al-Tani rekao je danas da je Hamasova reakcija na najnoviji međunarodni plan o oslobađanju talaca i primirju u Pojasu Gaze bila "generalno pozitivna", dodajući da je optimista.
U izradi predloga učestvovali su Katar, Egipat, SAD i Izrael, čiji su se predstavnici sastali u Parizu.
19:37 06.02.2024
Blinken: SAD razmatraju odgovor Hamasa o taocima, razgovaraću sa Izraelcima
Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas da SAD razmatraju odgovor palestinskog Hamasa na međunarodni predlog o oslobađanju talaca i prekidu vatre u Pojasu Gaze koji je poslat toj grupi.
Blinken je rekao da će razgovarati o Hamasovom odgovoru sa izraelskim zvaničnicima kada bude posetio Izrael u sredu, navodi Rojters.
Državni sekretar SAD je odbio da priča o detaljima Hamasovog odgovora.
"Vašington će iskoristiti svaku dostupnu alatku kako bi se došlo do prekida u borbama, što bi dovelo do oslobađanja više od 100 talaca. Posao je pred nama, ali nastavljamo da verujemo da je dogovor moguć i suštinski bitan", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u katarskoj Dohi.
On je dodao da su SAD odlučne da iskoriste svaku pauzu u borbama, da izgradi diplomatski put ka "pravednom i održivom miru" na Bliskom istoku.
U kreiranju predloga o prekidu vatre i puštanju talaca iz Hamasovog zarobljeništva učestvovali su SAD, Egipat i Katar, uz prisustvo Izraela.
Katarski premijer Abdulrahman al-Tani rekao je danas da je Hamasova reakcija na najnoviji međunarodni plan o oslobađanju talaca i primirju u Pojasu Gaze bila "generalno pozitivna", dodajući da je optimista.
18:46 06.02.2024
Raisi: Izarel nikada ne može biti prijatelj muslimana
Predsednik Irana Ebrahim Raisi osudio je danas pokušaje normalizacije odnosa brojnih islamskih zemalja sa, kako je rekao, "cionističkim režimom", rekavši da Izrael nikada ne može biti prijatelj muslimana, niti bi pomogao u razvoju tih zemalja.
Tokom sastanka sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Sudana Alijem al-Sadikom Alijem, Raisi je istakao da Iran podržava uspostavljanje jake vlade u Sudanu, kao i teritorijalni integritet ove afričke zemlje, prenela je agencija Tasnim.
Govoreći o nedavnim razvojima situacije na Bliskom istoku, on je naglasio da je distanciranje regionalnih zemalja od "cionističkog režima" deo osnovne politike Irana.
"Danas je veliko pitanje za islamski narod iz nekih islamskih zemalja - kako mogu da u dalje održavaju odnose sa tim režimom, uprkos zločinima koji je načinio cionistički režim? Da su te zemlje pokušale da prekinu odnose sa cionistima, danas ne bismo prisustvovali kontinuiranim napadima i bombardovanjima palestinskog naroda u Pojasu Gaze", rekao je Raisi.
18:35 06.02.2024
Njujork tajms: Više od petine preostalih talaca u Gazi je mrtvo
Više od petine preostalih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze je mrtvo, objavio je danas Njujork tajms, pozivajući se na interni izveštaj izraelske vojske (IDF).
Iz IDF-a su zaključili da je preminulo najmanje 32 od preostalih 136 talaca koje je Hamas oteo tokom napada na Izrael 7. oktobra.
Porodice talaca za koje se veruje da su preminuli obaveštene su o tome, navodi američki list.
Neimenovani zvaničnici su rekli da izraelska vojska analizira obaveštajne podatke koji ukazuju da je možda ubijeno još najmanje 20 talaca.
U napadima Hamasa na Izrael 7. oktobra oteto je više od 240 Izraelaca, a polovina njih je oslobođena tokom privremenog prekida vatre u novembru.
18:31 06.02.2024
Palestinska uprava isplatiće umanjene plate javnom sektoru zbog blokade Izraela
Palestinske vlasti saopštile su danas da će radnicima u javnom sektoru isplatiti 60 odsto decembarske plate ove sedmice zbog toga što Izrael odbija da prenese poreska sredstva koja su namenjena za Pojas Gaze.
Finansijska sredstva međunarodnih donatora takođe su smanjena, sa 30 odsto godišnjeg budžeta od šest milijardi dolara na oko jedan odsto, rekao je palestinski premijer Mohamed Štaje je posle sednice kabineta.
"Situacija u vezi sa finansiranjem Uprave je veoma teška", naveo je Štaje, preneo je Rojters.
Finansiranje Palestinske uprave, tela koje ima ograničenu upravu na okupiranoj Zapadnoj obali, ozbiljno je ograničeno zbog višemesečnog spora u vezi sa prebacivanjem poreskih prihoda koje Izrael prikuplja u ime Palestinaca.
Spor u vezi sa finansiranjem nastao je od početka rata u Pojasu Gaze kada je izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič odbio da oslobodi sva sredstva, optužujući Palestinsku upravu da podržava napad na jug Izraela 7. oktobra koji je predvodio Hamas.
Prema privremenim mirovnim sporazumima potpisanim početkom 1990-ih, Izrael prikuplja poreze u ime Palestinaca i obično ih prenosi Palestinskoj upravi na mesečnom nivou po odobrenju ministra finansija.
Međutim, transferi su u zastoju od oktobra kada je Smotrič zadržao oko 164,51 milion dolara.
Iako Pojas Gaze kontroliše Hamas, palestinske vlasti nastavljaju da finansiraju važne oblasti u toj enklavi, uključujući i isplatu plata zdravstvenim radnicima.
18:18 06.02.2024
Lider Huta najavio dalje napade ako se nastave napadi Izraela na Pojas Gaze
Vođa jemenskih pobunjenika Huta Abdul Malik al-Huti izjavio je danas da će ta grupa intenzivirati napade ukoliko Izrael ne okonča rat u Pojasu Gaze.
U televizijskom govoru, Al-Huti je rekao da će grupa napadati sve više i više ukoliko, kako je naveo, "varvarska i brutalna agresija na Gazu ne prestane, zajedno sa opsadom palestinskog naroda kojem se uskraćuju pomoć i lekovi", preneo je Rojters.
Huti su danas ispalili pomorske rakete na dva broda u Crvenom moru, rekao je vojni portparol pobunjenika Jahja Sarea, navodeći da je jedan bio britanski, a da je drugi plovio pod zastavom Maršalskih ostrva i prevozio američki ugalj u Indiju.
17:55 06.02.2024
Hamasovo krilo tvrdi da je uništilo komandnu stanicu izraelske vojske u Gazi
Vojno krilo palestinskog Hamasa Al-Din al-Kasam brigade tvrdi da su njegovi pripadnici uništili komandnu stanicu izraelske vojske (IDF) u gradu Gaza.
"Al-Kasam brigade uništile su neprijateljsku komandnu stanicu u okrugu Tel al-Hava u zapadnom delu Gaze, koristeći minobacače", saopštila je ta grupa na Telegramu.
Hamasovo vojno krilo tvrdi i da su njihovi pripadnici ubili ili ranili nekoliko izraelskih vojnika u zapadnom delu Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze, prenose ruski mediji.
16:53 06.02.2024
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
RUSIJA
Rusija: Ocene ruske unutrašnje i spoljašnje politike ambasadorke Izraela –neprihvatljive
15:51 06.02.2024
Oko 8.000 ljudi evakuisano iz bolnice u Kan Junisu
Oko 8.000 ljudi evakuisano je iz bolnice Al-Amal u gradu Kan Junis, na jugu Pojasa Gaze, koji je pod opsadom izraelskih snaga.
"Humanitarna situacija u Pojasu Gaze je više nego katastrofalna", rekao je Tomazo dela Longa, portparol Međunarodnog udruženja Crveni Krst i Udruženja Crvenog polumeseca (IFRC).
On je novinarima u Ženevi rekao da je 8.000 ljudi, koji su tražili spas u bolnici Palestinskog crvenog polumeseca, napustilo tu medicinsku ustanovu u ponedeljak, navodi portal "Midl ist aj".
15:40 06.02.2024
Izraelski naseljenici upali u jerusalimsku džamiju Al Aksa
Izraelski naseljenici pod zaštitom policijskih snaga su danas upali u dvorište džamije Al-Aksa.
Očevici su rekli da su desetine kolonista upali u Al-Aksu, od kapije Magariba, obilazili dvorišta verskog objekta i izvodili talmudske rituale, prenosi agencija WAFA.
Izraelska policija stacionirana na kapiji Starog grada i džamije Al-Aksa takođe je sprečila ulazak palestinskih građana, usled čega se broj vernika smanjuje četvrti mesec zaredom.
15:24 06.02.2024
Mediji: Iranski agenti deportovani iz Švedske, planirali napade na Jevreje
Dvojica iranskih agenata uhapšena su u Stokholmu pod sumnjom da su planirali napade na Jevreje u prestonici Švedske, otkrio je danas "Radio Sverije".
Njih dvojica se dovode u vezu sa iranskom vojnom obaveštajnom službom, a uhapšeni su 2021. godine.
Agenti su navodno planirali ubistva tri švedska državljanina, među kojima je i direktor Švedskog jevrejskog centralnog saveta, Aron Verštandig, preneo je Džeruzalem post.
Njih dvojica su deportovani u Iran 2022. godine, pošto su smatrani ozbiljnom pretnjom za Švedsku.
Švedski mediji navode da je istraga izazvala zabrinutost zbog "državno sponzorisanog terorizma prema stranim licima" na švedskom tlu.
15:12 06.02.2024
Argentinski predsednik Havijer Milej doputovao u posetu Izraelu
Argentinski predsednik Havijer Milej posetio je danas Izrael, gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Izraelom Kacom.
Kac je zahvalio Mileju što je odabrao da Izrael bude prva zemlja u koju je doputovao u zvaničnu posetu od kako je postao predsednik, kao i na podršci Argentine u ratu Izraela protiv Hamasa i obećanju da će priznati Jerusalim kao prestoncu Izraela, prenosi Tajms of Izrael.
Milej će kasnije danas posetiti Zid plača i sastati se sa predsednikom Isakom Hercogom, a sutra bi trebalo da se sastane sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.
13:33 06.02.2024
Najmanje 27.585 Palestinaca je ubijeno, a 66.978 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od izbijanja sukoba, 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.
13:02 06.02.2024
Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama očekuje da će preliminarni izveštaj povodom izraelskih optužbi da je desetak zaposlenih Agencije učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, biti spreman početkom sledećeg meseca.
12:10 06.02.2024
Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se na severu Izraela, na granici sa Libanom.
09:50 06.02.2024
Jemenski Huti su objavili da su ispalili projektile na dva broda u Crvenom moru, nanevši manju štetu teretnom brodu koji je plovio u blizini jemenskog lučkog grada Hodeja.
Portparol grupe rekao je da su ispaljeni projketili na brodove ''Morning Tide'' i ''Star Nasia'', koji su plovili pod zastavama Barabadosa i Maršalovih ostrva i koji pripadaju Velikoj Britaniji i SAD, prenosi Rojters.
Britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei saopštila je da je teretni brod pod zastavom Barbadosa u vlasništvu britanske kompanije pretrpeo štetu od bespilotne letelice (UAV) dok je plovio na jugoistok kroz Crveno more i da nije bilo povređenih.
Huti od sredine novembra gađaju komercijalne brodove sa bespilotnim letelicama i projektilima u Crvenom moru iz ''solidarnosti'' sa Palestincima zbog napada izraelskih snaga na Pojas Gaze.
09:13 06.02.2024
UN: Izraelske naredbe za evakuaciju obuhvataju dve trećine teritorije Gaze
Izraelske naredbe za evakuaciju u Pojasu Gaze sada obuhvataju dve trećine teritorije ove palestinske enklave ili 246 kvadratnih kilometara, saopštili su posmatrači Ujedinjenih nacija.
Desetine hiljada ljudi pobeglo je i nastavlja da beži iz ove oblasti, navodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova u najnovijem dnevnom izveštaju o humanitarnoj situaciji u Gazi.
Kako se dodaje, više od polovine stanovništva Gaze, koje broji oko 2,3 miliona ljudi, sada se nalazi u gradu Rafa, na granici sa Egiptom, i okolnim područjima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala