- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Ocene ruske unutrašnje i spoljašnje politike ambasadorke Izraela –neprihvatljive

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Moskva računa na konstruktivan doprinos ambasadorke Izraela Simone Galperin razvoju rusko-izraelskih odnosa, ali istovremeno smatra da su ocene koje je iznela povodom politike Rusije neprihvatljive, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova nakon što je Galperin bila pozvana na razgovor u vezi sa tim.
U saopštenju se navodi da je specijalni predstavnik predsednika Ruske Federacije za Bliski istok i afričke zemlje, zamenik ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov izvestio izraelsku ambasadorku o negativnoj reakciji MIP-a Rusije na njen intervju od 04. februara za „Komersant“, u kome su data iskrivljena tumačenja i neprihvatljive ocene nekih pitanja koje se tiču ruske unutrašnje i spoljašnje politike.
Bogdanov je takođe naglasio da su u Moskvi i dalje usmereni na razvoj rusko-izraelskih odnosa „u duhu uzajamnog poštovanja i uzimanja u obzir legitimnih interesa dve zemlje i da u tom kontekstu računaju na konstruktivan doprinos šef izraelske diplomatije“.
Prethodno, reporter Sputnjika je izvestio da je Galperin nakon što je u ruskom resoru provela pola časa, napustila zgradu Ministarstva i otišla bez ikakvih komentara.
U intervjuu koji je Galperin 4. februara dala izdanju „Komersant“ izraelska ambasadorka je izjavila da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, navodno, „umanjio značaj Holokausta“. Ona je takođe izrazila žaljenje što Međunarodni dan sećanja na Holokaust nije u Rusiji uključen u zvanični kalendar memorijalnih dana.
Ruski MIP je odgovorio na to da su njene izjave potpuno neuspešan početak njene diplomatske misije.
Takođe su podsetili da je upravo Moskva 2005. godine inicirala Povelju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja je dala doprinos utvrđivanju 27. januara kao Međunarodnog dana sećanja na Holokaust. Datum nije izabran slučajno, tog dana je Crvena armija 1945. godine oslobodila koncentracioni logor Aušvic-Birkenau.
Pored toga, ruski MIP je savetovao ambasadorki da ne zaboravi da „nema monopol i vrhovni moralni autoritet u diskusijama na temu Holokausta“.
Lavrov je ranije istakao da tema borbe protiv nacizma ujedinjuje Rusiju i Izrael i da dve zemlje treba da se veoma pažljivo odnose prema svojoj zajedničkoj istoriji.
Pogledajte i:
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2023
RUSIJA
Putin: Rusija vodi politiku koja sprečava da se zločini poput Holokausta ponove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala