Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sputnjik otkriva: U toku velika arheološko-hirurška operacija u centru Beograda /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićRimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu
Rimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Deo antičkog Singidunuma prvi put će biti sačuvan i vidljiv za građane. Počelo je sečenje i izmeštanje rimskog akvadukta u Vlajkovićevoj ulici. Biće konzerviran, a deo i vraćen na mesto na kome je skoro dva milenijuma. Cevi akvadukta su pronađene tokom pripreme za izgradnju podzemne garaže. Beograd će dobiti parking, ali i arheološki park.
„Ovo je raritet. Mnogo smo srećni što u svojoj karijeri imamo priliku da prođemo kroz ovakve konzervatorske radove“, kaže za Sputnjik direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.
Raritet je u tome što će akvadukt dugačak 60 metara biti isečen i izmešten sa gradilišta, a deo "cevi" posle konzervacije i vraćen.
Ova arheološko-hirurška operacija već je počela. Odvija se pod budnim okom prolaznika, Beograđana koji su pokazali veliko interesovanje za ovo nalazište, ali i želju da se sačuva, da bude vidljivo.
Medakovićeva kaže da je u toku izrada projekta parternog uređenja i drugih delova prezentacije arheološkog nalazišta, a najviše će zavisiti od laboratorijskih analiza koje javnosti nisu u prvom planu, ali su najvažnije. Od njih će zavisiti šta će od vrednih nalaza ostati u arheološkom parku.
„Moramo da podsetim da naše zimske temperature idu i do minus 18, da svi primeri koje vidimo u mediteranskim gradovima, nisu primenjivi u Beogradu i Srbiji. Nakon precizne hemijske analize tačno ćemo znati pod kojim uslovima artefakti mogu da budu napolju. Ja se iskreno nadam da će se akvadukt vratiti u jednom delu. Između ostalog, on nema vizuelnu atraktivnost u svih 60 metara dužine“.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu
Rimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Rimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu

Slagalica stara dva milenijuma

Medakovićeva napominje da razume želju da ceo akvadukt ostane vidljiv, ali dodaje da treba imati u vidu da je potpuna zaštita predmeta skoro dva milenijuma starog, od materijala od koga je akvadukt, potpuna samo u muzejskoj postavci. U zatvorenom prostoru, u zgradi koja ima kontrolisane uslove.
Dok projektanti arheološkog parka kod Skupštine Srbije rade svoj posao, arheolozi su na terenu. Rade pipav posao koji je za sve jedan od najvećih izazova u karijeri. Moraju da rasklope i ponovo sklope akvadukt. Naša sagovornica kaže da ga je lakše sklopiti, nego rasklopiti.
„Nikakav problem nije da se sklopi, jer su crteži precizni. Svaki komad ima svoje pasere, mesto gde se šta nastavlja. Reč je o mikro-rezu na sredini, on se kasnije restaurira i retušira, tako da nije ni vidljiv golom oku. Pogoto ne nekom ko se ne bavi konzervatorskim i restauratorskim poslom. Sastavljanje je zapravo umetnički posao“, kaže direktorka Muzeja grada.
Napominje da je akvadukt sličan onom iz Viminacijuma pronađenom pre dve decenije, ali Viminacijum nije u srcu Beograda, projektanti parka moraju da razmišljaju o njegovoj, ali i o bezbednosti prolaznika.

Grobnice antičkih Beograđana

Na lokalitetu nije pronađen samo akvadukt, tu su i grobnice, sarkofazi. I njihova analiza je u toku, ako bude moguće, možda će se i deo ovih atraktivnih nalaza naći u arheološkom parku.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu
Rimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Rimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu
„Pronađene su zidane grobnice, i njihov proces razgradnje, pa ponovne „izgradnje“ je vrlo interesantan, ali to su već rutinske muzejske stvari kojima se arhelolozi bave. Mi smo svedoci pronalaska velikog broja nekropola. Ovakve sarkofage smo već videli. Tokom iskopavanja zbog izgradnje podzemne garaže u ulici Dragoslava Jovanovića otkriveno je znatno više sarkofaga“, kaže Medakovićeva.
Dodaje da su, nažalost, grobnice prazne, više puta su otvarane, verovatno i opljačkane:
„Jedna izgleda kao da je podignuta na mestu starije grobnice. Izgleda neobično, ali to nisu neočekivani nalazi. Postoje i u slojevima, gde možemo da pratimo nalaze iz perioda pre Drugog svetskog rata“.
Sve pronađeno, svi rezultati istraživanja, naći će se u studijskoj zbirci, poslužiće daljem istraživanju istorije Beograda, a to je i glavni cilj Muzeja grada.
„Naša tema od samog početka je istraživanje rimske nekropole, do nje smo i došli. Nije se desilo ništa neočekivano, osim akvadukta. Muzej grada Beograda je kasnih osamdesetih već radio u Kosovskoj ulici, svi grobovi i svi nalazi iz grobnica su u muzejskoj zbirci, ovo je bio nastavak radova posle nekoliko decenija“.
Međutim, sada je iskopana velika površina, nije rađeno samo sondiranje, već je sve urađeno temeljno, istraženo je celo područje kako ne bi došlo do neočekivanih situacija kad krenu građevinski radovi na garaži.
© Sputnik / Lola ĐorđevićRimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu
Rimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Rimski akvadukt u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu
Podzemna garaža u Vlajkovićevoj imaće 284 mesta, a iznad će biti prvi arheološki park u Beogradu. Medakovićeva kaže da veliko interesovanje i nestrpljenje građana da će taj posao biti urađen na najbolji način ne prestaje.
„U Muzeju grada radi velika grupa arheologa čiji je prevashodni posao zaštita arheološke građe na teritoriji svih 17 opština Beograda. Garancija da će sve biti urađeno kako treba su njihove specijalnosti i isukstvo u radu. Oni koji brinu, treba da se relaksiraju“, zaključuje direktorka Muzeja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala