- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Omaž Branku Vučićeviću u Kinoteci

© Foto : Sputnjiku ustupila KinotekaOmaž Branku Vučićeviću u Kinoteci
Omaž Branku Vučićeviću u Kinoteci  - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2024
Pratite nas
Jugoslovenska kinoteka će obeležiti 90 godina od rođenja poznatog sineaste Branka Vučićevića (1934-2016), koji je bio scenarista, filmski kritičar i autor, kao i prevodilac, publicista, akter i poznavalac modernizma i umetničke avangarde 20. veka.
Od 8. do 11. februara u sali „Makavejev“ biće prikazano sedam filmova za koje je Vučićević bio scenarista ili koscenarista.
Program otvara razgovor o njegovom delu i svestranoj ličnosti s rediteljem Želimirom Žilnikom i istoričarem umetnosti Branislavom Dimitrijevićem.
Nakon razgovora sledi čuveni film „Rani radovi“ (1969), dobitnik Zlatnog medveda na festivalu u Berlinu, za koji scenario potpisuju Vučičević i Žilnik.
Vučićević je često sarađivao s velikim rediteljem Dušanom Makavejovom, pa su tako u retrospektivu uvršteni „Nevinost bez zaštite“ (1968), „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ (1967) i švedsko-britanska koprodukcija „Montenegro“ (1981).
Svoj izuzetni talenat i invenciju Vučićević je delio i sa stvaraocima iz drugih sredina nekadašnje Jugoslavije. Za ovaj program odabrani su filmovi „Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji“ (1971) bosanskog reditelja Bahrudina Bate Čengića i „Splav meduze“ (1980) slovenačkog autora Karpa Aćimovića Godine.
Poslednjeg dana retrospektive biće prikazan televizijski film „Šumanović – komedija umetnika“ (1987), u režiji Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića.
Kadar iz filma Derviš i smrt - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
KULTURA
Digitalno restaurisan film „Derviš i smrt“ Zdravka Velimirovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala