- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Digitalno restaurisan film „Derviš i smrt“ Zdravka Velimirovića

© Foto : Printskrin/Ustupljeno SputnjikuKadar iz filma "Derviš i smrt"
Kadar iz filma Derviš i smrt - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2024
Pratite nas
„Derviš i smrt“, jugoslovenski film snimljen 1974. godine, u režiji Zdravka Velimirovića, digitalno je restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka i biće premijerno i besplatno prikazan 3. februara u Jugoslovenoj kinoteci.
Dve besplatne projekcije biće u 18 i 20.30 časova u sali „Makavejev“, a svi oni koji ne budu u prilici da film pogledaju u bioskopskoj sali to će moći da urade onlajn, na Fejsbuk* stranicama Jugoslovenske kinoteke i A1 Srbija od 20.30 časova.
„Derviš i smrt“ (Centar film) je ekranizacija istoimenog romana Meše Selimovića.
Glavne uloge u filmu ostvarili su Voja Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić, Olivera Katarina, Faruk Begoli, Aleksandar Berček, Veljko Mandić, Dragomir Felba i drugi.
Film je dobitnik mnogobrojnih priznanja među kojima je pet nagrada u Puli - četiri Zlatne i jedna Srebrna arena.
Centralna tema filma je, kao i čuvenog romana, suočavanje pojedinca sa surovim svetom koji ga okružuje i menja iz korena, kao i unutrašnja borba i preispitivanje.
Starešina islamskog reda, derviš, suočava se sa hapšenjem i pogubljenjem nevinog brata. Derviš uspeva da promeni vladajuće ljude, ali ne i duh vladavine, čime doživljava lični poraz.
Uz psihološku problematiku film otvara mnoga pitanja koja se odnose na politiku, društvo, ali i ljudski život uopšte.
„Reditelj Zdravko Velimirović transponovao je na film jedan od najvećih romana naše književnosti, koji se dotiče najdubljih pitanja do kojih pojedinac u svom životu dolazi. Roman Meše Selimovića izuzetno je složen i misaon, zbog čega njegova ekranizacija predstavlja pravi podvig“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.
„Derviš i smrt“ je tridesetprvoostvarenje koje je digitalno restaurisano u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija.
„Ulazimo u sedmu godinu saradnje sa Jugoslovenskom kinotekom i nastavljamo sa radom na zajedničkom projektu očuvanja i promocije filmske kulturne baštine. Radujem se što godinu započinjemo premijerom digitalno restaurisanog klasika 'Derviš i smrt', kojim ujedno počinje i novi niz od deset filmova kojima ćemo udahnuti novi život i ostaviti ih u amanet nekim novim generacijama“, rekao je Dejan Turk, generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija.
„A1 Kinoteka“je projekat koji se realizuje u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija od 2017. godine u cilju očuvanja filmskog nasleđa.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala