- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Japanski lender na Mesecu snimio jezivu fotografiju pre lunarne noći koju možda ne „preživi“ /foto/

© AP PhotoJapan - sletanje na Mesec Smart lendera
Japan - sletanje na Mesec Smart lendera - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Japanska mala svemirska letelica, lender SLIM se uprkos malim šansama, ipak aktivirao nakon duže od sedmice posle "pada naglavačke" na površinu Meseca, ali je sada neaktivan tokom lunarne noći i možda se uopšte neće “probuditi”.
Tim japanske svemirske agencije JAXA-e, koji vodi misiju SLIM, objavio je poslednju fotografiju koju je lender snimio na lunarnom krateru Šioli pre sumraka, dok se približavala noć. Poznato je da lunarna noć traje kao dve sedmice na Zemlji, a da se temperatura spušta do minus 130 stepeni.
Tim je potvrdio da je lunarni lender sada u stanju mirovanja, koje će trajati bar tokom lunarne noći. Njegove šanse da nakon tog perioda nastavi s radom nažalost nisu velike, ali treba imati u vidu da nas je već jednom sve iznenadio.
"Iako SLIM nije dizajniran da preživi surove lunarne noći, mi planiramo da pokušamo da ga pokrenemo još jednom sredinom februara, kada će Sunčeva svetlost ponovo dopirati do njegovih solarnih panela", poručili su japanski naučnici uz objavljenu fotografiju koju je zabeležio SLIM, prenosi portal Spejs.
Japan, sletanje na Mesec - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2024
DRUŠTVO
Japanski lender sleteo na Mesec
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala