Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Želimo evropske integracije, ali priznanje Kosova neprihvatiljivo

© Tanjug / Ministarstvo spoljnih poslova/ Dijana VukomanovićMinistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Jurajem Blanarom
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa ministrom inostranih i evropskih poslova Slovačke Republike Jurajem Blanarom - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2024
Pratite nas
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija želi da bude u evropskim integracijama, ali da ne može da prihvati da one budu uslovljene priznanjem Kosova.
"Kada su evropske integracije u pitanju, mi nemamo suštinsku primedbu. Želimo da budemo u evropskim integracijama. Jedino što ne možemo da prihvatimo jeste da one budu uslovljene priznanjem Kosova. Sa druge strane, raduje nas svaka ideja o tome kako da se ekonomski ojača Zapadni Balkan. Ako ima konkretnih ideja, mi ćemo u svemu tome da učestvujemo", rekao je Dačić u Rimu, gde prisustvuje sastanku ministara inostranih poslova grupe "Prijatelji Zapadnog Balkana".
Dodao je da Srbija nije protiv dijaloga, naprotiv, ali da traži da se svako vrednuje prema zaslugama, odnosno da se ne brane oni koji opstruišu dijalog, koji rade sve ono što je štetno i negativno i time ugrožavaju ne samo dialog, nego i mir i stabilnost u regionu.
Kako je rekao, Srbiju zanima i kako da se spreče moguće negativne posledice toga što neko pokušava da delove Ohridskog sporazuma, koje Srbija nije prihvatila, protumači kao priznanje ili članstvo Kosova u UN i drugim međunarodnim organizacijama i stavi te delove u Pregovaračko poglavlje 35 o pridruživanju EU.
"Time bi se praktično ugrozile evropske integracije. Time bi evropske integracije bile uslovljene priznanjem Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo", naveo je Dačić.

Proširenje u interesu i Srbije i Evropske unije

Prema njegovim rečima, politika proširenja je u interesu Srbije, Zapadnog Balkana, ali i EU i svih njenih članica, podsetivši da je usvojen i Plan rasta za Zapadni Balkan od strane Evropske komisije, uz najavljenu finansijsku pomoć u iznosu od šest milijardi evra za njegovo sprovođenje.
Dačić kaže da je prioritetni cilj spoljne politike Srbije članstvo u EU, naglasivši da je država potpuno posvećen ispunjenju tog cilja.
“Znamo da su reforme ključ uspeha evropskih integracija i ne tražimo da naše „domaće zadatke“ radi neko umesto nas. Niti su unutrašnje reforme same po sebi cilj niti ih mi sprovodimo zbog nekog drugog, već da bismo svoju zemlju učinili boljim mestom za život. Ono što očekujemo to je da Evropska unija sa više poverenja i manje predrasuda - odlučnije sprovede politiku proširenja prema Zapadnom Balkanu i Republici Srbiji”, naglašava Dačić.
Ministar napominje da ne postoji nijedan objektivan razlog zbog kojeg proces eveointegracija Srbije toliko dugo traje, kao i da Srbiji, baš kao i Evropskoj uniji, treba stabilnost i predvidljivost.
“Podsećam da je Evropska komisija, u slučaju Republike Srbije, već treću godinu zaredom predložila otvarenje Klastera 3 - Konkurencija i inkluzivni rast – ali se to, nažalost, još uvek ne dešava. Ovo izdvajam jer je upravo reč o pitanju koje je od značaja za ekonomsku integraciju i koje ne treba politizovati”, ističe Dačić.
On je ocenio da Srbija stagnira u evropskim integracijama zbog pitanja usklađenosti svoje spoljne politike sa Evropskom unijom i to, kako kaže, u najvećem delu zbog pitanja odnosa prema ratu u Ukrajini. Dačić je ponovio da Srbija u tom sukobu nije neutralna.
“Podržavamo napore Evropske unije, kao i svih drugih međunarodnih faktora za iznalaženje mirnog rešenja konflikta u Ukrajini'', ističe Dačić.
On je istakao da je obaveza Srbije da svoju spoljnu i bezbednosnu politiku postepeno usklađuje sa politikama Evropske unije i, kako je naglasio, aktuelni procenat usaglašavanja je 65 procenata.
Dačić je istakao i da je Beograd taj koji je konstruktivan u dijalogu sa Prištinom, ali, dodaje da to nije dovoljno za uspeh ovog procesa. Neophodno je, kaže, da i druga strana postupa na isti način.
“Kako bilo ko u Evropskoj uniji može da očekuje uspeh dijaloga u kojem Priština uporno odbija da ispuni svoje davno preuzete obaveze? Kako je uopšte moguće da se Prištini toleriše potpuno ignorisanje Sporazuma čiji je sama Evropska unija garant? Na ova pitanja nemamo odgovor već duže od deceniju”, kaže Dačić.
Pored toga, dodaje Dačić, Priština kontinuirano svojim jednostranim potezima, destabilizuje situaciju i ugrožava osnovna prava, bezbednost i opstanak Srba u južnoj srpskoj pokrajini, prenosi Tanjug.
“O tome svedoči i poslednji potez o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji što, ne samo da nas zabrinjava, već dovodi u pitanje opstanak Srba na Kosovu i Metohiji, ali i sam proces dijaloga. Zato je potpuno neshvatljivo što je jedina reakcija međunarodne zajednice - apel da se odluke ovog tipa samo odlože, ne ulazeći u to da li su one u skladu sa svim do sada postignutim dogovorima i kakve će posledice imati na živote ljudi'', kaže šef srpske diplomatije.
Srbi se podvrgavaju nepodnošljivim uslovima života, kaže Dačić. Stoga, dodaje, nije jasno kako je moguće da se apeluje samo na odlaganje odluke čiji je cilj progon jednog naroda sa njegovih vekovnih ognjišta. Ministar je istakao i da će država učiniti sve da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.
Kada je reč o Slovačkoj i njihovom nepriznavanju nezavisnosti Kosova, Dačić je rekao da je njihova pozicija prilično jasna i da nova vlada na čelu sa premijerom Robertom Ficom i novim ministrom spoljnih poslova Jurajem Blanarom veoma otvoreno govori da Slovačka neće promeniti svoju odluku, prenosi Tanjug.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala