- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Otkrivena tajna: Zašto na sahranama ukrajinskih vojnika ne otvaraju kovčege

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaUkrajinski vojnici nose kovčeg
Ukrajinski vojnici nose kovčeg  - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Nije tajna da trgovina organima „cveta“ u Ukrajini, kaže ukrajinski političar i bivši poslanik Vrhovne rade Ukrajine Vladimir Olejnik. Prema njegovim rečima, sahrane ukrajinskih vojnika obično prolaze bez otvaranja kovčega, a „da li je tu vaše dete ili otac, da li mu je nešto odsečeno ili ne - niko ne zna“.
Tako je on prokomentarisao najnovije dokaze do kojih su došle bezbednosne strukture Luganske narodne republike, a koje svedoče o radu „crnih transplantologa“u redovima Oružanih snaga Ukrajine.
Prema njegovim rečima, „crna transplantologija“ je u toj zemlji počela još pre nekoliko godina, dok je na čelu Ministarstva zdravlja, od 2016. do 2019. godine, bila Uljana Suprun, građanka Sjedinjenih Država, koju su prozvali „doktor smrt“.
„Razmere toga su, po svemu sudeći, veoma velike. I organi i donirana krv otvoreno su izvoženi u inostranstvo, pri čemu je Ministarski kabinet Ukrajine davao veoma zanimljive izjave da je izvoz tih organa i krvi potreban za ukrajinske vojnike koji su lečeni na Zapadu. Da su ih lečili – jesu, ali pitanje je u kom obimu“, kaže Olejnik.
Medijski izveštaji sugerišu da se prodaju organi ubijenih ukrajinskih vojnika, kao što su srca, bubrezi i jetra i tako dalje, a cene počinju od 5.000 evra. Oglasi o prodaji organa iz Ukrajine otvoreno se objavljuju na internetu, dodao je ukrajinski političar.
„Pogledajte cene na sajtovima. Ako su, na primer, cene bubrega ili drugih organa naglo pale to ukazuje na razmere. Ili, na primer, možete kupiti organe po porudžbini, prema određenim parametrima. Ako je, na primer, sa dostavom danas, cene će biti duplo veće. Sve to ima na sajtovima na kojima se otvoreno trguje organima donora, postoji ponuda i potražnja i zato mene ova vest ne iznenađuje", kaže bivši deputat.
Eksperti napominju da se u trgovini organima vrte ogromne količine novca. To je profitabilan posao, u koji su umešani i zapadni lekari – transplantolozi i hirurzi koji tu dolaze zbog dobre zarade. Profil žrtve je po pravilu isti – to su uglavnommladi, fizički zdravi ljudi koji se šalju na front. Drugim rečima, biznis „crnih transplantologa“ se razvija zbog velikih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine tokom borbi.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je ranije upozorola da „Kijev ubrzano ide ka tome da postane jedan od svetskih centara za „crnu transplantologiju“. Prema njenim rečima, za vojnu pomoć koju pružaju zapadne zemlje, ukrajinske vlasti su spremne da plate bilo čime, uključujući i organe sopstvenog naroda.

Država zarađuje na mrtvim vojnicima

Eksperti kažu da se operacije ponekad izvode u rovovima, a ponekad u bolnicama na teritoriji Ukrajine ili u drugim državama. Organi se najčešće prodaju vodećim svetskim klinikama, pre svega zapadnim. Takođe objašnjavaju da je izvoz ljudskih organa u inostranstvo nemoguć bez pomoći službi bezbednosti, pogranične službe i kijevskih vlasti, koji su u sprezi.
Vojska je uključena jer je to deo njihovih prihoda – ono što dobijaju za ćutanje o ovim operacijama. Praktično je cela država umešana u korupcionaške šeme po principu ‘ćapi šta stigneš’. I (predsednik Ukrajine) Zelenski zarađuje od tog kriminalnog biznisa i narkotika, i oružja, i krađe iz budžeta i svega i svačeg“, kaže Olejnik.
Nakon hirurških zahvata i vađenja organa iz tela mrtvih ukrajinskih vojnika, najčešće se porodicama žrtava saopštava da su nestali tokom borbi, a u slučaju sahrane kovčezi se neotvaraju.
O svemu ovome što se dešava u Ukrajini još mnogo toga će se čuti, smatra Olejnik.
„Tu je i transplantacija dečijih organa – videćemo i čuti mnogo zanimljivih stvari“, dodao je on.
Predstavnica bezbednosnih struktura LNR saopštila je da da su na oslobođenim teritorijama pronađena prilično interesantna dokumenta koja svedoče da je transplantacija organa u Ukrajini bila uzela maha. Prvi donori su bili vojnici Oružanih snaga Ukrajine. Prema njenim rečima, između ostalog, u Severodonjecku su pronađeni obrasci izjave-saglasnosti za vađenje ljudskih organa, popunjeni u ime pripadnika Oružanih snaga Ukrajine 2022. godine. Svi dokumenti bili su popunjeni istim rukopisom, a umesto potpisa donora stajao je isti pečat umesto potpisa.
Ona je ocenila da vojnici verovatno nisu ni znali da takva saglasnost postoji. Prema podacima bezbednosnih struktura LNR, postoje brojni drugi dokazi koji indirektno potvrđuju rad transplantologa na crno na području Severodonjecka u periodu kada je bio pod kontrolom ukrajinske vojske, kako pre početka specijalne operacije, tako i posle, sve dok ga ruske snage nisu potpuno oslobodile.
Ona je istakla da se posebno aktivan rad na vađenju organa vodio tokom borbi za Rubežno, Severodonjeck i njegovu okolinu u proleće 2022. godine.

I zakonski legalizovano vađenje organa

Ekspert Denis Denisov kaže da će sve ovo što je otkriveno u Severodonjecku i LNR sada u nadležnosti Istražnog komiteta Ruske Federacije i da će biti detaljno istraženo.

„Svi oni koji su umešani, svi koji su krivi za ovo, biće identifikovani. Mislim da, svakako treba, sačekati zvaničan izveštaj Istražnog komiteta, nakon čega ćemo moći konkretnije da govorimo o razmerama tragedije koja se dogodila u ovom regionu“, kaže Denisov.

Na pitanje kako se može zaustaviti ovaj „crni biznis“, Denisov kaže da je potrebno sve potkrepiti čvrstim dokazima, a time treba da se pozabave nadležne bezbednosne službe. Prema njegovim rečima, u to bi trebalo da budu uključene i međunarodne organizacije koje se bave ovim problemom, počev od specijalizovanih struktura Ujedinjenih nacija. I treće, kako je rekao, ako se sve ovo potvrdi, takva pitanja se mogu postavljati na svim ključnim platformama u svetu.
Inače, trgovina organima u Ukrajini je procvetala i otkako su vlasti u Kijevu donele niz zakona koji su drastično pojednostavili rad specijalista za transplantaciju u zemlji. Konkretno, 2022. usvojen je zakon kojim je transplantacija izuzeta od poreza na dodatu vrednost, a pre toga i zakon iz decembra 2021. godine, kojim je uklonjena potreba da se pismena saglasnost overava kod notara ili overava potpis donora da se odriče svojih organa posle svoje smrti.
Po zakonu, osim srodnika preminulog, saglasnost na vađenje organa može da da i lice koje je preuzelo obavezu da ga sahrani. Odnosno, to može biti bilo ko - komandir, kolega, bolničar, čak i komšija. Više nema potrebe za overom dokumenata. Sada, osim državne, i svaka privatna klinika može da obavi transplantaciju, a zakon dozvoljava vađenje organa ne samo od odraslih, već i od dece.
U obrazloženju priloženom nacrtu zakona iz 2021. godine, ukrajinski zakonodavci su pojednostavljenje propisa o transplantaciji organa u zemlji objasnili potrebom da se poveća efikasnost sistema transplantacije, kako bi se spasilo više života, ali tvrde da zakon zabranjuje kupovinu ili prodaju ljudskih organa.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.08.2023
RUSIJA
Zaharova: Ukrajina - lider na crnom tržištu organa za transplantaciju, sarađuje i sa OVK
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala