- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mađarska neće stavljati veto na finansiranje isporuka oružja Ukrajini iz fonda EU

© AP Photo / Denes ErdosMađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2024
Pratite nas
Mađarska neće blokirati povećanje budžeta Evropskog fonda za mir za isporuke Ukrajini, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljno-ekonomskih odnosa zemlje Peter Sijarto u intervjuu za belgijsku televiziju „VRT“.
On je podsetio da je spoljnopolitička služba EU predložila povećanje Evropskog fonda za mir za 5 milijardi evra 2024. godine kako bi se povećale isporuke oružja Ukrajini.
„Pošto za nas isporuke oružja predstavljaju crvenu liniju, nećemo učestvovati u tome“, rekao je Sijarto.
Istovremeno, on je priznao da Mađarska „ne može i neće sprečavati druge da to čine“.
„Oni će sami biti odgovorni za to“, ocenio je mađarski ministar.
Na pitanje da li je Mađarska stavila veto na proširenje Evropskog fonda za mir na samitu EU 1. februara, ministar je odgovorio: „Nismo koristili veto“.
On je objasnio da je Mađarska odlučila da se „konstruktivno uzdrži“ od učešća u takvoj odluci.
„To znači da ne sprečavate druge da nešto rade, ali ni sami ne učestvujete u tome. Jasno smo stavili do znanja da ne nameravamo da preuzmimamo nikakvo političko ili finansijsko breme (u vezi sa Evropskim fondom za mir). Ako drugi žele da isporučuju oružje Ukrajini, to mogu da rade na sopstvenu odgovornost, ali mi u tome nećemo učestvovati“, naglasio je šef mađarske diplomatije.
Sijarto je takođe podsetio da je Mađarska „jedna od retkih zemalja EU koja ne šalje oružje u Ukrajinu“.
„Ne nameravamo da menjamo ovu politiku i ne planiramo da ubuduće tamo isporučujemo oružje. Ne želimo da učestvujemo ni u kakvim zajedničkim dejstvima usmerenim na isporuke oružja“, istakao je Sijarto.
On je dodao da je Mađarska uvek otvoreno izražavala svoj stav Rusiji u vezi sa sukobom u Ukrajini, ukazujući da osuđuje borbena dejstva i zalaže se za hitni prekid vatre i početak pregovora.
Upitan da li je ikad rekao svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da je potrebno da se prekinu borbe u Ukrajini, Sijarto je rekao da je uvek jasno iznosio svoj stav svima.
„Jasno sam stavljao do znanja Sergeju Lavrovu i ruskim partnerima, rekavši da mi osuđujemo rat. Rat je loš za nas, za Ukrajince, za Evropu i želimo da se rat zaustavi“, rekao je ministar.
Odgovarajući na pitanje kako Ukrajina može da pregovara ako je značajan deo njene teritorije pod kontrolom ruskih trupa, Sijarto je rekao da se Mađarska zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.
„Nema sumnje da se teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i svih drugih zemalja mora poštovati, pitanje je kako zaustaviti pogibiju ljudi“, naglasio je Sijarto i dodao da je najvažnije da se što pre postigne prekid vatre, a zatim otpočnu pregovori na kojima će biti moguće razraditi uslove za postizanje mira.
Podsećamo, na samitu u Briselu, održanom sredinom decembra, Mađarska je stavila veto na paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi dolara. Ipak, šef Evropskog saveta Šarl Mišel tada je rekao da će lideri EU uspeti jednoglasno da odobre pomoć Kijevu početkom 2024. godine. Sledeći vanredni samit EU zakazan je za 1. februar.
Mađarska blokira većinu odluka EU o Ukrajini, uključujući osmu tranšu vojne pomoći od 500 miliona evra, pet milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za vojnu podršku 2024. godine, širi paket od 20 milijardi za vojnu pomoć za naredne četiri godine, kao i 50 milijardi makrofinansijske pomoći za period od 2024. do 2027. godine.
Međutim, u četvrtak, 1. februara, lideri svih 27 država EU postigli su dogovor o izdvajanju paketa makrofinansijske pomoći Ukrajini u iznosu od 50 milijardi evra.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala