- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Posle pritiska iz Ukrajine HBO zamenio Miloša Bikovića u seriji Beli lotos

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiloš Biković
Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 03.02.2024
Pratite nas
Srpski glimac Miloš Biković, popularan i u Rusiji, neće igrati u trećoj sezoni serije „Beli lotos“ američke TV HBO iz razloga koji, kako je rekao, prevazilaze okvire umetnosti.

„Sada kada se protiv mene vodi ciljana medijska kampanja, spoljne okolnosti počinju da utiču na umetničke odluke zbog čega se stvara uznemirujući presedan koji negira samu suštinu umetničke slobode. Rezultat takvog narativa jeste teatar apsurda i poraz umetnosti. Želeo da snimam ‘Beli lotos’, seriju koja mi se zaista dopada, da sarađujem sa kolegama koje poštujem. Ipak moje učešće u projektu postalo je nemoguće iz razloga koji prevazilaze granice iskustav jer nisam spreman da menjam svoje principe“, napisao je on na društvenim mrežama.

Podsetio je da je i sam odrastao u ratom pogođenoj zemlji.
„Sa 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništima, jer je moja zemlja bila bombardovana. Nikome ne želim da tako nešto doživi“, naveo je on.
Biković je u Rusiji stekao popilarnost u serijama „Hotel Eleon“, „Hotel Beograd“, a film „Sluga“, čiji je drugi deo počeo da se prikazuje krajem prošle godine, najgledaniji je film u Rusiji.
Podsetimo, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na vest da će srpski glumac Miloš Biković igrati u trećoj sezoni HBO serije „Beli lotos“ i upitalo kompaniju HBO da li je u redu da sarađuju sa „osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo“.
Povodom potpuno neosnovanih tvrdnji ukrajinskog ministarstva inostranih poslova, oštro je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
"Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva, te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umetničko stvaralaštvo.
Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković pre svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srpskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji", navedeno je u saopštenju ministarstva.
Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
SRBIJA
Glasno ćute o Bikoviću: Srpskim glumcima važnija dnevna politika od žrtve gebelsovske propagande
Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
DRUŠTVO
Kijev optužio Bikovića da podržava genocid
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala