Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Glasno ćute o Bikoviću: Srpskim glumcima važnija dnevna politika od žrtve gebelsovske propagande

© Sputnik / Aleksandar MilačićMiloš Biković
Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 26.01.2024
Pratite nas
Glasno ćutanje srpskih glumaca nakon što je ukrajinsko ministarstvo gebelsovski napalo Miloša Bikovića pokazuje da im je važnija politika od solidarnosti sa kolegom, kao i da se glumci ne razumeju u politiku, smatraju sagovornici Sputnjika.
Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na vest da će srpski glumac Miloš Biković igrati u trećoj sezoni HBO serije „Beli lotos“ i upitalo kompaniju HBO da li je u redu da sarađuju sa „osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo“.
„Miloš Biković, srpski glumac koji podržava Rusiju od početka invazije u punom obimu, sada će igrati u trećoj sezoni HBO Belog lotosa“, objavilo je Ministarstvo na društvenoj mreži Iks.
Pitanje koje je upućeno kompaniji HBO koja je označena u objavi kijevskog Ministarstva glasi:
„Da li je u redu da radite sa osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo“.

Prioritet politike – bez solidarnosti sa Bikovićem

Više od 24 časa nakon što je saopštenje ukrajinskog ministarstva podiglo prašinu i u Srbiji, niko se od Bikovićevih kolega nije solidarisao sa njim, iako su srpski glumci poznati po svakovrsnim aktivističkim angažmanima. Posebno pod firmom solidarosti.
Svedočimo potpunom odsustvu umetničke i esnafske solidarnosti kod glumaca, kaže za Sputnjik pisac Vladimir Tabašević. Prvi put se dešava da glumci nisu jednoobrazno zainteresovani za interese jednog od svojih kolega, što nam pokazuje da je politika uvek već prisutna i onda kad nam glumci na glas saopštavaju zdravorazumska stanovišta, dodaje Tabašević.
„I to uopšte nisu stanovišta zdravog razuma nego su stanovišta vladajućih narativa koje glumci onda odlučuju da progovore, misleći da oni to misle. A sada u slučaju Bikovića vidimo odsustvo te i takve solidarnosti i opet, kao nemešanje u nekakvu politiku, a činjenica je da je politika sve vreme na snazi. I da oni kao pojedinci ilustruju određena politička stanovišta, hteli toga da budu svesni ili ne“.
Tabašević dodaje da je u slučaju glumaca teško ustanoviti da li svesni ili ne da njihov navodno nepolitički angažman ilustruje određena politička stanovišta.
„Mislim da ni sami nisu sigurni da li se foliraju ili ne žele da znaju da je ono kako su angažovani u svakodnevnom životu i raznim proglasima zauzimanje itekako političkog stanovišta. Samo u ovom slučaju očigledno je da je prioritet politike ono što je prevladalo, jer ne postoji bilo kakva solidarnost u slučaju Bikovića. Tako da je indikativno pitanje koliko su gluma i politika uvek isprepleteni na određeni način“.
Teoretičar medija, reditelj i profesor beogradskog Fakulteta za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja kaže da slučaj Biković odražava kulturni nivo glumačke zajednice koja je podeljena kao i ostatak naroda.
On smatra da kod glumaca postoji i jedna vrsta ljudske slabosti i sujete, jer je Biković jedan od najuspešnijih, a možda i najuspešniji naš glumac na međunarodnom planu, a mogući angažman na HBO-u je samo dodatna potvrda njegove uspešnosti.
„Glumci su uvek taj svet koji je malo zavidan i sujetan, i ne razume se, na kraju krajeva, u politiku. Od te naše glumačke zajednice mogu da očekujem politički angažman u Srbiji, ali van Srbije oni su nekako uskraćeni za viziju, nemaju viziju. Sem retkih, naravno. Sigurno postoji i ta neodlučnost u tom svrstavanju na stranu, a opet se svrstavaju po liniji naših unutrašnjih problema, a ne što je jedan mlad čovek udaren najstrašnijom propagandnom mašinom iz čista mira, da bi mu se zagorčao život i da bi se jednom holivudskom producentu udarile packe“.
Svakako bi naši glumci trebalo da daju podršku Bikoviću jer on nema bilo kakvu krivicu, a posebno ne za ovo za šta ga optužuje ukrajinsko ministarstvo, dodaje je Crnobrnja.

„Lov na veštice“: Gebelsovska propaganda Ukrajine

Propagandna ujdurma ukrajinske diplomatije čija je meta Biković, prema Crnobrnji je „gebelsovska“. Suštinski, reč je o pritisku na HBO i prilici da se preko HBO i ostali američki producenti opomenu da ne bi trebalo da imaju išta sa Rusijom i sa bilo kim ko sarađuje sa Rusijom, smatra Crnobrnja.
„Osim Makartija i njegovih sledbenika koji su pedesetih u vreme 'lova na veštice' u Holivudu kad su jurili komuniste, niko se nije mešao umetnicima, a posebno holivudskim producentima šta će, i s kim da rade. Tako da je to isti princip – lov na veštice. Nadam se samo da će Biković zadržati ulogu, jer je to dobra serija“, zaključio je Crnobrnja.
Pogledajte i:
Miloš Biković - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2024
SRBIJA
Srbija se oglasila povodom ukrajinskog napada na Miloša Bikovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala